„Концерт без сценарий” – така водещата Бистра Александрова анонсира концертът, който снощи /7 декември/ събра приятели, почитатели и бивши колеги на Николай Христов в малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871”.
Наистина стана един блестящ концерт-спектакъл „на патерица” по повод изминалия преди няколко дни имен ден на Николай. Концерт, в който сценарият се мъчеше непрекъснато да догони съдържанието: великолепна плетеница и шарена палитра от песни, стихове, мулти-медийна презентация, аудио и видео изпълнения, песни и спомени, отново и отново спомени и песни от и за Николай Христов – Кольо Любин.
Приятели и близки, и най-вече колегите, с които е работил много години, се върнаха назад в годините на общите им творчески изяви. Като изваяха образа на един талантлив етрополски музикант, композитор, ръководител, изпълнител и най-вече приятел.
Дори тези от салона, които не са били близки през годините с него, се докоснаха със сърцата си до отишлия си вече от този свят наш съгражданин.
За това допринесоха с прекрасните си изпълнения на ВГ "Оренда", трио "Романтика", Боян Шаранов, Веселина Павлова, Ива Кацарова, Иван Билев, Красимира Виткова и поетесата, автор на много от песните, Бистра Александрова.
Те нарекоха своите изпълнения „На Кольо с любов”. Усещането, което витаеше през   цялото време на концерта беше, че Николай беше в салона и концертът се превърна от концерт ЗА Кольо, в концерт НА Кольо Любин.