Близо две години след смъртния случай в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус" столичната окръжна прокуратура привлече като обвиняеми 6 длъжностни лица от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В началото на февруари 2017 г. жена загина, след като осветителна греда падна върху автомобила, в който тя се намирала на мястото до шофьора. Веднага след инцидента от АПИ обяви, че направена през септември 2016 г. профилактика в тунела не е дала индикации за възможни проблеми.

Наказателна отговорност за инцидента ще се търси от двама бивши председател на АПИ - Лазар Лазаров и Дончо Атанасов, както и от Илиана Захариева (член на Управителния съвет на АПИ), Георги Златев (директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ), Надя Сачанска (началник отдел "Основен ремонт и поддържане" в дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ) и Георги Фучеджиев (старши експерт в отдел "Основен ремонт" на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ). Те ще бъдат съдени за причиняване на смърт по непредпазливост.

Веднага след инцидента АПИ обяви, че направена през септември 2016 г. профилактика в тунела не е дала индикации за възможни проблеми. Сега от прокуратурата обаче уточняват, че "при всички огледи, експертите са давали препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но това нито веднъж не е било изпълнено".

"Техническата експертиза е посочила, че от 1996 г. стоманената конструкция на съоръжението е повредена и следва да се поднови, тъй като е подложена на активна корозия в изключително неблагоприятна среда. При извършеното изследване е установено, че след 2010 г. стоманената конструкция на съоръжението е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015 г. конструкцията се е намирала в аварийно състояние", пише още в заключението на прокуратурата.

Според заключението на вещите лица основната причина за проблема с надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето ? без антикорозионна защита повече от 20 години.

В средата на 2015 г. АПИ е сключила договор с "Ферокс Къмпани" ЕООД, на което е възложила извършването на оценка на текущото състояние на осветителните уредби на тунела. В началото на януари 2016 г. фирмата изпраща доклад до АПИ, в който е посочено, че "осветителните тела падат върху платното, че конструкцията е със сериозна пробивна корозия на много места и самоволно падат парчета върху пътното платно и движещите се автомобили, че положението в "Ечемишка" е най-зле, като там инсталацията може да се определи като опасна".

В доклада е отправена препоръка за подмяна на конструкцията и осветителните тела в тунела, но според прокуратурата не са предприети каквито и да е действия за ремонт.