На 16-ти декември се навършват 139 години от рождението на ботевградския поет Стамен Панчев. По този повод Дружество на литературните творци „Стамен Панчев” представи книгите на местните автори Дечко Йорданов, Анатоли Ачков и Светла Бенчева, които са и членове на организацията. Събитието се състоя тази вечер в залата на Исторически музей – Ботевград.


Главният библиотекар в общинската библиотека „Иван Вазов” – Людмила Чудомирова представи тримата автори и заглавията на техните стихосбирки. 


Светла Бенчева е родена в Ботевград, публикувала е стихове в местния и централния печат, издала е и стихосбирката „След бурята”. В своите стихове съчетава лиричната поезия и социалните мотиви. „Обувки за стоножката” е новата стихосбирка на Светла Бенчева, странно заглавие, което поражда различни асоциации у всеки от читателите, в зависимост от моментната душевна нагласа. Книгата е разделена на три части и движещата сила е любовта в различните и форми на съществуване.


Анатоли Ачков е родом от Бяла Слатина, но дълги години живее в с. Трудовец. Негови творби са публикувани в местни и централни периодични издания. Автор е на книгата „Прегърбена самотност”. Стихосбирката „Осъдена любов” е новата му съкровена изповед на една богата и фина душевност. Доминира духовното, което доказва човешката същност и предназначение. 


Дечко Йорданов е роден в с. Книжовник, но живее в Ботевград. Негови стихове намират място в местни и национали вестници. Автор е на поетичните книги „Живот в живота” и „Каменният Орфей”. Бил е председател на Дружество на литературните творци – Ботевград. Автор е на богата поезия с вълнуваща тематика, за страдащия човек от злото на обществото, за дълбокото неудовлетворение от съвременния живот. Най-типичното за неговия стил е нестандартното мислене и преживяване, както и неочакваният финал. Новата книга на Дечко Йорданов е със заглавието „Параклис в морето”.


Гост на литературната вечер бе и редакторът на трите книги Симеон Ангелов, който благодари на авторите за добрата поезия.


„Какво е поезия? За мен това е най-центрираният на чувства картини и емоции израз. С думите можем да рисуваме, да извайваме, да композираме, стига да знаем как. За мен поезията е съвкупност от думи, които се обичат и тя стои в основата на почти всяко изкуство, но за да стане поезията на даден автор, изкуство, то той трябва да притежава богат извор на вдъхновение, богато въображение и богата езикова литературна култура. Светата троица, както бих нарекъл тези трима мои колеги и приятели, притежават всичко това, те си приличат по темите, които развиват. Различават сеобаче по своя стил на писане, начин на изразяване и използване на различните литературни техники. Трите стихосбирки са една трилогия на човешките възприятия. Интересното в стихосбирката на Анатоли Ачков е логиката и решението на изразените проблеми. Стихотворенията на Светла Бенчева са душевен пътепис на емоциите, на нейната лирическа героиня, богати, красиви, цветни и вдъхновени. Мъдрецът в групата, Дечко Йорданов, и тази мъдрост прозира във всеки един ред от неговите стихотворения” – каза Симеон Ангелов.  


Гостите усетиха въздействащо произведенията на местните автори от импровизирания рецитал, който бяха подготвили редакторът Симеон Ангелов и момичетата Вяра и Мария от самодейния младежки театрален състав при читалище „Христо Ботев”.


Поздравления към авторите отправи Стефка Граматикова – председател на Дружество на литературните творци „Стамен Панчев” и секретар на Община Ботевград. 


„Благодаря на всички, че тази вечер залата е пълна, тъй като не винаги е така, когато става дума за поезия. Но това е един прекрасен комплимент за нашите авторит тази вечер. Аз съм тук, но преди всичко като част от този малък кръг. Вярвам, че всеки един от Вас има своя начин да се пречиства от битовизмите на трудното ни ежедневие, да намира хоби или средство, чрез което да избяга от въртележката на живота. Мисля, че красноречиво чухте какъв е нашият начин. Макар и редките ни срещи, ние успяваме години наред да се събираме и да се посветим в света на поезията, която обичаме всички. Благодаря на Анатоли, Светла и Дечко, защото това са хора, от които самата аз, назад в годините, съм се учила като млад автор", каза Стефка Граматикова. 


С  дълбока искреност авторите Дечко Йорданов, Анатоли Ачков и Светла Бенчева благодариха на Община Ботевград за съдействието книгите да стигнат до читателите.