С голям камък е разбито странично фасадно стъкло на читалище „19 февруари” в село Скравена /откъм пенсионерския клуб/. Повредена е дограмата на вратата на офиса на партерния етаж, откъдето са откраднати около 100 лева, събрани от входни такси на паметник-костница на Ботевите четници и от продажба на дребни сувенири. Счупено е стъклото на вратата на библиотеката, разбита е и самата врата, разбита е и вратата на фотолабораторията. Направен е опит да бъде разбита вратата на още едно помещение – кино кабината, за щастие неуспешен. Това сподели с наш репортер Цветанка Гърбиджанова – административен секретар на читалището в Скравена. Към 17.30 часа на 5-ти януари тя видяла строшеното странично фасадно стъкло и подала сигнал в полицията. По нейни думи това е втора взломна кражба в читалището на селото. При първата извършителите влезли от същото място, след като успели "майсторски" да свалят стъклото.  


„Дa посегнеш на тази сграда и да откраднеш от нея – за мен това е кощунство. Работим и в почивни, и празнични дни, за да можем поне малко да си помогнем на бюджета. Таксите за посещение на паметника- костница са символични…”, коментира Цветанка Гърбиджанова. 


Днес ще бъде направен оглед от застрахователната агенция, към която е застрахована читалищната сграда.    


Според Цветанка Гърбиджанова, превантивна мярка срещу други такива кражби е монтирането на камера за видеонаблюдение. В момента има такава в центъра на селото, но тя не е обърната към читалището.