Намерението на общината да затвори улица „Свобода” в участъка на зеленчуковия пазар бе разисквано на днешния редовен брифинг на кмета Иван Гавалюгов за местните медии. Градоначалникът обясни, че тези мерки ще се предприемат след извършване на ремонт на тротоарите покрай улицата, за който са предвидени средства в бюджета на общината за тази година. За затварянето на улицата е постъпила подписка в общината от живущите в близост до зеленчуковия пазар. Освен това мнението на местните органи на МВР е, че този участък трябва да бъде затворен. 


„Не мисля, че ще създаде някакво неудобство за жителите на града, Напротив, автомобилният трафик ще се пренасочи там, където му е мястото – по ул. „Славейков”, от светофара по моста на Чавдар към улица „Витоша”. Като време нищо няма да се загуби за тези, които заобикалят от северната част. Пътят им ще се удължи с 300-400 метра максимум”, коментира кметът Гавалюгов. 


Що се отнася до ремонта, който предстои, Иван Гавалюгов обясни: „Възнамеряваме да подменим тротоарните плочи и бордюрите, които са в много лошо състояние,  от паркинга зад общината до полицията. В този период ще затворим и преминаването на ул. „Свобода” в участъка на зеленчуковия пазар.”. 


Кметът Гавалюгов съобщи още, че се изготвя схема с шест – осем паркоместа върху общински имот при трите блока на бул. „Трети март”. Те ще се ползват срещу платен абонамент. Схемата и цената ще бъдат внесени за утвърждаване от Общинския съвет. 


Предвижда се през февруари да се определи „Синя зона” по бул. „България”, от пощата до хотела. Втората такава зона ще бъде от паркинга зад общината до зеленчуковия пазар – до  тази част от ул. „Свобода”, която ще бъде затворена.  


„Въпросът за обособяване на „Синя зона” подлежи на дискусия. Тя обаче е вариант срещу трафика на автомобили с повод и без повод в централна градска част”, коментира кметът Гавалюгов.