От утре се обявява грипна епидемия в Софийска област, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.


Учебните занятия се преустановяват за периода 22-27 януари. 
До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в болниците, плановите операции и профилактичните имунизации.


Още преди два дни беше съобщено, че София също е пред грипна епидемия, последните два дни рязко скача броят на заболелите, обявиха лични лекари.


Грипната вълна наближава пика си именно в края на тази и началото на другата седмица. Министерство на здравеопазването удължи ваканцията в три области на страната - Пазарджик, Шумен и Стара Загора. В Шумен и Стара Загора учебните занятия са спрени до утре, а в Пазарджик - до сряда. Дотогава ще продължи грипната епидемия и в Смолян, която официално беше обявена в петък.


В Пловдив по същата причина от петък се прилагат противоепидемични мерки, спрени са свижданията в болниците.


По последни данни болните в страната са около 100 хиляди, миналата година по това време броят им е варирал между 200 и 400 хиляди, затова пикът на грипната вълна се очаква през следващите дни.


Грипът започва внезапно, остро, с висока температура и болки в мускулите. Съветът на лекарите е да се вземат на първо време антипиретици - аналгин, парацетамол, за да се свали температурата, или противогрипен препарат.Антибиотиците не лекуват грип, напомнят докторите. Най-добре е да бъде потърсена лекарска помощ.