Правец чества Деня на освобождението от османско владичество с тържествено вдигане на българското знаме и кратка програма на площад „Тодор Живков“. В тържеството по повод Националния празник на България се изявиха мажоретките от ОУ „ Васил Левски“ Правец. С своите танци те грабнаха сърцата на присъстващите. 


На 3-ти март,  по инициатива на Общината, се проведе традиционният поход до местността Бърдо. Дългият преход не уплаши дори най-малките участници - от основното училище, водени от директора Цветелина Владимирова и  от г-жа Начева – учител по история.  


Изненадата за всички бе организираното от общинското ръководство засаждане на дръвчета при паметника и запълване на подредените около него кашпи с вечнозелени храсти.


С родолюбиви музикални изпълнения и стихове бяха пресъздадени събитията отпреди 141 години, довели до овладяването на Правешките височини от руските войски.


В знак на признателност към саможертвата на бойците за свобода, бяха поднесени венци и цветя от общинска администрация, общински съвет, консултативен съвет и граждани.


Много семейства бяха дошли с децата си, за да засвидетелстват своята почит към паметта на героите.