Всяка година походът се провежда от 27 май до 2 юни, в една походна колона по 120-километровия „Ботев път“ от Козлодуйския бряг до връх Околчица във Врачанския балкан. В маршрута са включени обекти от „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ и „Опознай родния край“.


Основен организатор и координатор на дейностите по провеждане на Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица“, 2019 г. е Областна администрация Враца. През настоящата година походът се провежда под патронажа на г-жа Цвета Караянчева - председател на 44-то Народно събрание на Р. България.


В инициативата могат да участват: групи ученици, туристически дружества от страната, клубове и секции по туризъм с неограничен брой туристи. По маршрута могат да се включат индивидуални участници и самостоятелни групи, които не принадлежат към определена организация.


Срокът за подаване на заявка за участие е до 30.04.2019 г. Всички желаещи да участват в похода задължително изпращат заявка, подписана с електронен подпис или сканирана с подпис и печат, на електронна поща: obl-vr@vratsa.government.bg, или на адрес: гр. Враца 3000, бул. „Демокрация“ №1, Областна администрация – Враца.


Заявка за участие на ученическа група и заявка за участие на туристическа група/индивидуални пълнолетни лица може да изтеглите от следния линк:https://vratsa.bg/bg/pages/nacionalen-turisticheski-pohod-po-patya-na-botevata-cheta.html


По подробно с регламента за участие може да се запознаете тук: http://botevgrad.bg/news/view/73-ti-natsionalen-turisticheski-pohod-po-patya-na-botevata-chetakozloduyokolchitsa-shte-se-provede-ot-27-mi-may-do-2-ri-yuni-922