Тази година, от 19 до 21 юли, на Роженски поляни край Смолян ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдите „Рожен” – 2019, който се организира от Община Смолян и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето”.  


Събитието предоставя възможност на групи и индивидуални изпълнители да представят цялостната традиционна култура на своя край : народна музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии. Заедно с това наследство ще бъде представено и мащабно изложение на традиционния български поминък и животновъдството, битуващи в съвремието ни. 


Съборът има над 100-годишна история и една от най-крупните прояви на националния културен живот. Провежда се за първи път през  1898 год. като родова среща на жителите от селата  Проглед / от българска страна/ и , Момчиловци и Соколовци, изкуствено разделени от държавната ни граница с Турция до 1912 год. След Балканската война Съборът губи политическото си значение, но запазва духа на традицията, времето и мястото на провеждането. 


На Роженски поляни през 1961 година се заражда самобитният гайдарски оркестър „Сто каба гайди”, който се превръща в символ на събора. Оттук „излита” в Космоса и песента „Излел е Дельо хайдутин” в изпълнение на народната певица Вяла Балканска, за да кацне н борда на космическата станция „Вояджър”, наред с музиката на Бах, Бетовен и Моцарт, в търсене на чужди цивилизации.  


С публикуване на тази информация botevgrad.com съдейства за популяризиране на събитието сред местната общност и фолклорните танцови и певчески състави, които биха искали да участват в програмата. За целта те трябва предварително да заявят своето участие до 14 юни тук: http://www.smolyan.bg/bg/menu/content/2575