Камелия Аярова е 86-ата жена, убита от настоящия или бившия си партньор в последните 3 години, показват данните на МВР. 22 са жертвите през 2016 г., показва статистиката, събирана от Дирекция „Анализи и политики“ във вътрешното ведомство. През 2017 г. умъртвените от партньора жени са се увеличили до 27, а през 2018 г. вече са 33. Данните са поискани от ТВ „Европа“ по Закона за достъп до обществената информация. Убийството на Камелия, която искала да се разведе със съпруга си Людмил, е 4-ото подобно за тази година. Според разследващи той ревнувал и бил против развод.


Третата жертва за 2019 г. е 40-годишната Кремена от Варна, която бе убита на 24 февруари. Тя обаче беше подавала много сигнали срещу съпруга си Борислав. Трябвало да се разведат 2 дни по-късно. Всички сигнали за домашно насилие в полицията Кремена обаче оттегляла.


Заключен в килия е и Викторио Александров, който в края на октомври м. г. застреля приятелката си Дарина Министерска заради ревност. След това отвлече 1-годишната им дъщеря Никол, а пред полицаи я уби с пистолета си. И той като Людмил от Ботевград насочи пистолет към главата си, за да се самоубие, но куршумът само го одраска.


Нескопосан опит за самоубийство направи и Васил Василев, който задуши до смърт приятелката си Калина Симова през януари т.г. Неговата версия е, че не искал да я убива. Василев твърди, че смъртта ѝ е инцидент по време на сексуална игра. Той опита да се самоубие с въздушен пистолет. Раните му бяха повърхностни и днес е в ареста с обвинение за убийство.


Подобно на Людмил се самоуби и бившият пожарникар Иван Льомов. Той застреля приятелката си Венета в Самоков през септември 2018 г. Преди да се гръмне обаче, 52-годишният мъж уби и двете деца на 19 години по-младата си приятелка. Тя не бе подавала сигнали срещу него.


Сред най-известните подобни убийства е това в София на студентката Виола Николова. Приятелят ѝ Стефан Станев я уби жестоко през юни 2017 г. Срещу него имало множество жалби от бившата му съпруга. По тях обаче не се е работело активно, признаха от прокуратурата. Станев вече излежава присъдата си от 22 г. и половина.