Църквата “Свето Възнесение Господне“ се изпълни с миряни, дошли на тържеството за Благовещение, което се състоя днес. В него взеха участие деца от Дневния център за деца и младежи с увреждания в Ботевград и ученици от ОУ „Васил Левски“, ПГТМ „Христо Ботев“, ОУ „Любен Каравелов“ - Трудовец, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Скравена, ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, ТПГ „Стамен Панчев“, ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ - Правец.


В програмата звучаха църковни песнопения, стихове и песни за майката, произнесена бе Господнята молитва “Отче наш“. Участниците от всяко основно училище се представиха със собствена програма, посветена на празника Благовещение. По-големите ученици прочетоха есета, които бяха подготвили по предварително зададена тема: Мисията на Божията майка. 


“Аз свързвам Богородица с добротата, на която и днес, хиляди години по- късно, всички християни се надяваме. Свързвам я с грижовността й и любовта й. За мен тя не е просто майка, тя е символ на надеждата, на вярата, на милосърдието“, пише в есето си Пола Николаева Димитрова, ученичка от ПГПЧЕ,, Алеко Константинов"- Правец. За своята творба тя получи награда – икона на Света Богородица, предоставена от архиерейския наместник отец Борис. 


Организаторите на тържеството благодариха на участниците в него със скромни подаръци. Отец Борис раздаде на всички присъстващи по една малка осветена икона на Света Богородица. В обръщението си към миряните той ги призова да запазят семействата си сплотени, защото това изпълва всеки дом с истинско и дълготрайно щастие.


Отец Борис разказа накратко за празника Благовещение. “Дай Боже всички ние, чрез тази радостна вест и чрез нашата вяра, да намираме своето щастие само в това, което го носи, а именно да бъдем дружелюбни, да се обичаме, да се уважаваме! И така да изпълним Божиите заповеди, защото не може човек да каже, че обича Бога, ако е презрял своя брат, ако е презрял своя ближен. Тогава ние не сме истински християни, а лъжливи, както се случва в днешно време“, каза още архиерейският наместник. Той пожела на майките да бъдат здрави, все така с голяма обич да се отнасят към своите деца, да ги отглеждат и възпитават във вяра, за да изпълняват петата Божия заповед, която гласи “Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.“.


Тържеството за Благовещение се организира от сдружение „Сила на духа” към Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. То се осъществява с благословението на архиерейския наместник отец Борис.