Инициативата „Мартенски дни” на изкуства започна с концерт на Общински духов оркестър Ботевград с диригент Иванка Савова. Събитието се състоя тази вечер в големия салон на читалище „Христо Ботев”. „Пролетни ритми” – така бе озаглавен традиционният концерт на оркестъра. В него със солови изпълнения участваха Невен Петрова – вокал, и Живко Братанов – пиано. 


Нашата млада съгражданка Невен Петрова е един от най-пленителните и стилни млади гласове на българската джаз сцена. Репертоарът й е впечатляващ с многообразието от стилистични предпочитания, а тембърът и маниерът й са силно различими. В последните 10 години успешно съчетава изявите си на българска сцена с пътувания в чужбина и преподавателска дейност, но се връща и при родителите си – д-р Марияна Горгачева и д-р Людмил Петров. 


През 2011 година Невен Петрова,  заедно с джаз формация Retro BLU, открива първото издание на A to Jazz Festival под егидата на Американското посолство и Фондация “Америка за България”. Участва в концерти в Българското национално радио, Русенска джаз среща, Дикси фест - Велико Търново, Джаз фест  - Хасково, фестивал „Музите” и други.


Пее на най-популярните джаз сцени в София, Пловдив, Русе, Бургас и редица други градове в страната и чужбина. Партнира си с едни от най-добрите български и чуждестранни джаз музиканти.


Пред ботевградската публика Невена Петрова изпълни So Danco Samba, Твоята близост, Всичко от мен. 


Пианистът Живко Братанов не за първи път участва в концерт на местния духов оркестър. Той e възпитаник на музикалното училище и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Работи като корепетитор във висшето училище.


Изключително радушно бяха приети още двама гости, които се изявиха на ботевградската  сцената – Джоана и Дюк Нуамеруе. Те са брат и сестра. Майка им е българка, а баща им нигериец. Джоана и Дюк станаха известни с участието си в първия сезон на шоуто “България търси талант“. Те бяха талисманите на шоуто. Танцовите им умения ги отведоха  до полуфинал. Освен изключителни танцьори, те са и добри спортисти. Дюк е носител на европейски и световни титли по кик бокс и таекуон-до. По-малката му сестра също е шампионка в тези спортове, но засега само на републиканско ниво. 


Традиционният пролетен концерт на Общински духов оркестър - Ботевград се утвърждава като предпочитано културно събитие в нашия град, което всеки път зарежда публиката с ведро настроение и красиви емоции. Този път музикантите зарадваха своите многобройни почитали с произведения на композитора Тончо Русев, пиесата „Класик”, събрала откъси от емблематични произведения на Джордж Гершуин, редактирана версия на едни от най-известните мюзикъли – „Мамбо”, „Балкански танц”, „Тракийски танци” на Петко Стайнов, две хора на Дико Илиев – „Билка” и „Пролетни мечти”.