В петък и събота - две ленти за Бургас и за Варна и една за София в участъците с ремонт на АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“; в неделя - обратното


За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение в петък и събота ще има две ленти за Бургас и за Варна и една за София в района на виадуктите, които се ремонтират на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“. В неделя, когато много хора пътуват към столицата, в същите участъци ще има по две ленти за София и една за Бургас или Варна. Целта е повишаване пропускливостта на пътната инфраструктура в пиковите дни и часове при извършващите се ремонтно-възстановителни дейности на виадуктите на двете магистрали.


С оглед недопускането на тежки пътни инциденти и затруднения в движението по основните пътни артерии на територията на ОДМВР - София е създадена необходимата организация за регулиране, подпомагане и контрол на трафика.


По данни на Агенция "Пътна инфраструктура" на територията на Софийска област са въведени следните ограничения:


АМ "Тракия": ремонтира се платното за Бургас на виадуктите - при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър,


АМ "Хемус": ремонтират  се три виадукта - при 19-ти, 36-ти и 37-ми километър и тръбата за София на тунел „Витиня“.


Движението от 14-ти до 23-ти км се осъществява двупосочно в платното за София поради ремонт на платното за Варна на виадукта при 19-ти км /„Потоп“/.За улеснение на трафика в края на работната седмица - в петък и събота, има две ленти в посока Варна и една за София, а в неделя и понеделник сутрин две ленти за София и една за Варна.


Движението от 33-ти до 40-ти км се осъществява двупосочно в платното за София поради ремонт в платното за Варна на виадуктите при 36-ти км /„Коренишки дол“/ и при 37-ми км.


Поради ремонт на тръбата за София на тунел „Витиня“ движението се осъществява двупосочно в тръбата за Варна.


Във връзка с въведените ограничения полицейските екипи на ОДМВР - София ще подпомагат движението при възникнала необходимост и ще следят за недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението. Наред с това ще се извършва строг контрол над водачите на МПС, неспазващи ЗДвП и неизпълняващи разпорежданията на контролните органи. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол, наркотични вещества и от неправоспособни водачи.


Обръщаме внимание на водачите, че санкцията за движение в аварийната лента при първо нарушение е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление.


ОДМВР - София информира, че всички нарушители, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението, ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона!