Тази нощ за пореден път преместихме стрелките с час напред.


И така губим час от съня си. Времето най-вероятно ще спрем да сменяме през 2021 година. Така реши през изминалата седмица Европейския парламент. Страните, които изберат зимното часово време, ще местят стрелките през октомври, а тези, които изберат лятното - през март.


Идеята за местенето на стрелките тръгва от една шега. През 1784 г. известният със спестовността си американски политик Бенджамин Франклин пише есе за това колко много свещи и пари могат да се икономисат, ако се въведе смяна на времето. Той предлага да се въведе данък върху щорите, да се намали производството на свещи, а сутрин населението да се буди с топовни гърмежи. В Париж например посрещат с присмех съветите му и предложенията потъват в забрава.


Значително по-късно, през 1915 г., в разгара на Първата световна война, германците правят промяната. Мотивът - да пестят от въглища. Великобритания и САЩ ги последват година по-късно. България въвежда лятното часово време на 1 април 1979-а.


И досега практиката не е еднозначно приета. Според противниците местенето на стрелките влияе негативно на здравето, като разстройва биологичния часовник.  Подръжниците смятат, че така се пести енергия, осигурява се повече светлина и се повишава активността.