В рамките на посещението бе проведена и работна среща с кметове на населени места в региона


Редовният месечен брифинг за дейността на областната дирекция се проведе в сградата на РУ- Правец. В него участваха директорът на ОДМВР- София ст. комисар Николай Спасов, началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Ивайло Александров, началникът на РУ- Правец гл. инсп. Стефан Ковачев, началникът на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ гл. инсп. Мирослав Рашков и директорът на РДПБЗН- София комисар Георги Иванов. Информацията бе представена и на вниманието на представителите на местната власт в община Правец, с които бе проведена и среща в работен формат.  


Ст. комисар Спасов очерта основните акценти в дейността на областната дирекция през месец март. Той отличи високо изключително професионалната, прецизна и екипна работа на служителите от ОДМВР- София, РУ- Самоков и РУ- Ботевград съвместно с колегите им от други структури на министерството, при разследването на двете убийства, извършени през изтеклия месец.


На следващо място той посочи изключително добрата работа на служителите от РУ- Костинброд, в резултат на която за кратко време са задържани шестима криминално проявени и осъждани мъже, нападнали семейство в Костинброд. 


През м. март, при проведена полицейска операция на територията на РУ- Пирдоп, бе разкрит и незаконен цех за производство на боеприпаси. В хода на акцията са иззети 72 ловни трофея, две незаконни пушки, множество боеприпаси. 


И през изтеклия месец продължиха съвместните проверки, предприети с ЧЕЗ Разпределение за предотвратяване на нерегламентираните действия по електроразпределителната мрежа, с цел подвеждане под наказателна отговорност на извършителите и гарантиране сигурността на електрозахранването за гражданите в региона, посочи още ст. комисар Спасов.


Благодарение на активността на работа на ръководството и служителите РУ- Правец е сред най- добре подредените и действащи районни управления в дирекцията. Извършването на престъпления е сведено до минимум, а превантивната работа е на изключително високо ниво, изтъкна комисар Александров. По отношение на пътнотранспортния травматизъм той посочи, че през първото тримесечие на годината в пъти е завишен контролът на скоростта- 9500 издадени електронни фиша. От служители на  РУ- Правец са съставени общо 608 документа по линията, което е почти двоен ръст спрямо м.г. Много добри показатели по пътен контрол отчитат и служителите от териториална полиция в районното управление, за което свидетелства и почти тройното увеличение на съставените от тях документи, сравнено със същия период на м.г. Комисар Александров даде отлична оценка на създадената организация по обезпечаване на Тодоровден, благодарение на която празникът премина без каквито и да било инциденти и нарушения на обществения ред.


Началникът на РУ- Правец отбеляза, че през м. март са регистрирани 12 престъпления, от които само едно за кражба. Той посочи, че диалогът с местната власт за опазване живота, имуществото и правата на хората, е непрекъснат.


По линия на противодействие на контрабандата с акцизни стоки, при проведени полицейски операции през м. март са проверени 82 обекта и са  иззети: 27711 къса цигари, 230 кг тютюн, 270 литра алкохол. Съвместно с представители на ЧЕЗ са извършени 15 проверки, по които са образувани 10 досъдебни производства. Съвместно с НАП са проверени 28 обекта, в резултат на които са съставени 15 акта и е запечатан един обект. Гл. инсп. Рашков призова представителите на местната власт да сигнализират в полицията за всяко нарушение или случай, който буди подозрение, с цел предприемането на бързи и адекватни мерки.


От началото на годината служителите са реагирали по ликвидирането на близо 1000 произшествия на територията на цялата област, посочи директорът на РДПБЗН- София. Близо 70% от ресурса се използва за ликвидирането на пожари в сухи треви и храсти.  В тази посока изключително важна е превенцията, допълни комисар Иванов, като апелира към кметовете за активно взаимодействие при разяснителната дейност сред хората.


Представителите на местната власт дадоха положителна оценка за взаимодействието с РУ- Правец. Подобряване на организацията на движението, мерки срещу нерегламентираното нарушаване на обществения ред чрез силна музика и шумни събирания в някои от селата, както и контролът по отношение адресната регистрация на територията на общината бяха сред останалите дискутирани на срещата теми.


Разчитам и занапред на вашето пълно съдействие по всички въпроси, касаещи сигурността на гражданите. Проблемите са решими. Радвам се, че между местната власт и районното управление има чуваемост, изтъкна в заключение ст. комисар Николай Спасов.