Парите не могат да се изразходват за заплати


Новината бе съобщена от управителя на МБАЛ - Ботевград д-р Пламен Китанов. Става дума за разпределението на 18-те милиона лева, които здравното министерство отпусна допълнително за общинските болници.


Наредбата за допълнителното финансиране е публикувана на сайта на здравното министерство. Ботевград ще получи средства по т.10 от Наредбата, която регламентира „субсидиране на учредени от общините здравни заведения, които се намират в трудно достъпни и отдалечени райони“. За първи път МБАЛ е включена в тези райони. Според д-р Китанов нашата болница отговаря на условията, просто досега не е кандидатствано.


Допълнителните средства трябва да се изразходват при строго спазване на финансовите правила - предупреждават от здравното министерство.


„Миналата година получихме писмо от здравния министър, в което се казва, че допълнително плащане към работната заплата - т.н. ДМС може да бъде изплащано, единствено и само ако лечебното заведение няма просрочени задължения. Теоретично в Ботевград не трябва да даваме допълнително средства“ - заяви управителят д-р Пламен Китанов. „Досега признавам, че не съм се съобразявал много с указанието на министъра. Не виждам нормативно да съм задължен, тъй като на мен министърът не ми е принципал, а общинския съвет, респективно кмета на общината“ - заяви още д-р Китанов. - Макар и в ограничени количества съм раздавал някакви средства за ДМС, което е видно от отчета на болницата. Става дума не за увеличението на основните възнаграждения. Те бяха променени от 1 януари т.г. във връзка с повишаването на минималната работна заплата“.


Сумата за допълнително финансиране, определена за МБАЛ - Ботевград, е 574 000 лева, което означава, че болницата ще получава по около 48 000 лева месечно допълнително.


Годишният финансов отчет на болницата бе приет почти без дебати в местния парламент.


В интервю за новините на местната телевизия д-р Китанов съобщи, че пациенти са подали жалба до здравните власти, до омбудсмана, та дори и до премиера Бойко Борисов, в която се оплакват от мизерните условия във вътрешното отделение на болницата.


„Да, така е. Условията не са лоши, а са направо мизерни. Засега от санкция ни спасява само факта, че в момента тече процедура по избор на проектант на ремонта, който предстои да бъде извършен в болницата“ - заяви д-р Пламен Китанов.