В Римини, Италия завърши Европейското първенство по Таекуон-До ITF за всички възрастови групи и дисциплини. В шампионата участваха 867  състезатели  от 30 държави.


България беше представена от 78 таекуондисти. По впечатляващ начин приключи надпреварата за нашия национален отбор, като окончателният брой спечелени медали са: 32 отличия (10 златни, 9 сребърни и 13 бронзови).


От клуб "Таек-кион" участие взеха 5 състезатели. Николай Петков участва  в три дисциплини и спечели 2 златни и 1 сребърен медал.


В индивидуалния спаринг при мъже в категория +92 кг. той изигра 4 страхотни срещи и по категоричен  начин победи конкуренцията в тази тежка категория.
Първата спечелена  среща бе над гърка Салакгудис  Анастасиус, който два пъти беше свален в нокдаун. След нея, Николай се изправи срещу Перо Томич от Австрия, когото отстрани от групата. На полуфинала отново го чакаше грък. Това беше Сгоурамалис Павлос, с когото направиха силен мач, но не успя да победи нашият състезател.
И най-тежката среща беше на финала с руснака Никита Михайлов, с когото изиграха 3 рунда с равни точки. Наложи се да продължат, съгласно правилата, до златна точка, която беше присъдена на нашия състезател.
Николай беше отлично подготвен и направи зрелищни мачове, като затвърди лидерската си позиция в тази категория. Освен златото в индивидуалния спаринг, той спечели и златен медал в дисциплината отборно тъки-специална техника.
Сребърен медал Ники  взе в отборния спаринг на мъжете, където нашият отбор победи силните Англия и Русия и загуби от гръцкия отбор.
Да припомним, че през 2017 година Николай Петков стана световен шампион в предходната категория -до 85 кг. Това лято му предстои участие на световното първенство, на което България ще бъде домакин. Надяваме се и му пожелаваме да прибави още една световна титла към своите успехи.


Другият медал за България беше спечелен от Цветелина Георгиева в индивидуален спаринг при момичета до 13 г. в категория 55 кг. За Цвети това беше първо участие на европейско първенство. Първата й среща беше с украинката Алина Исайенко, която Цвети победи. При втората среща тя елиминира англичанката Мария Уилсън, но на полуфинала загуби мача срещу  рускинята  Анна Уткина. Така Цвети остана със сребърен медал.


Жребия определи първа среща на Моника Богданова със многократната  шампионка на Словения Пиа Зора Главник. Моника твърдо искаше позицията на Главник и й стана сериозен опонент за титлата, като изигра с нея 3 равни рунда. Тя също игра за златна точка, която беше присъдена на словенската състезателка и така Моника бе елиминирана още в първия мач. По-късно Главник стана шампионка в категорията до 45 кг.


Останалите две участнички от Таек-кион Валерия Дачева и Любка Петрова загубиха срещите си на спаринг и останаха без медал, но се представиха достойно, въпреки силните съпернички, които срещнаха.


След приключилия силен турнир, таекуондистите продължават тренировките. Предстоят им други силни състезания, в които ще могат да докажат своята подготовка.


Текст и снимки: Борислав Витков
Таекуон-до клуб "Таек-Кион" - Ботеврад