През 2018 година 32-ма ученици от община Ботевград са получили еднократни стипендии по Програмата за закрила на деца с изявени дарби. Изплатените суми варират от 60 до 195 лева. Размерът на финансовото подпомагане и редът, по който се отпускат средствата, са регламентирани в Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби и в самата Програма. 


През миналата година  Община Ботевград е изплатила стипендии на обща стойност 3 235 лева. Повечето от тях са за завоювани призови места в държавни първенства и международни турнири в областта на спорта - таекуондо ITF – 17, баскетбол – 1, акробатика – 3, фигурно пързаляне – 1. 


За успешно представяне в певчески конкурси са присъдени 4 стипендии, за класиране на национални литературни конкурси - 3, за класиране в международен конкурс за млади четци – 1, за призово място в международен танцов шампионат – 1, за призово място във радиоконкурс за млади фолклорни изпълнители – 1.  


Само един даровит ученик от общината получава ежемесечна стипендия от Министерството на образованието и науката. Тя е за постигнато второ място на международен конкурс на изкуствата. 


На редовното заседание на Общинския съвет, насрочено за 18 април, е внесена за гласуване Програма на мерки за закрила на деца с изявени дарби от общинските училища в община Ботевград през 2019 год. Тя съдържа конкретни мерки, обхват на мерките и размер на финансирането им, което ще се осигурява от държавния бюджет и от местни дейности. Предвидените средства от общината са в размер на 5000 лева.