На 18 април 2019 г. (четвъртък) екипът на сдружение “Образование без раници” ще представи в Правец най-мащабния портал за образование глобално – Кан Академия, безплатна за всички, навсякъде по света. 


Планираните презентации за ученици и учители са както следва:


● ОУ „Васил Левски“ от 10:30 ч.


● Национална професионална гимназия по компютърни технологии и системи (НПГ по КТС) от 13:30 ч., като част от "STEM Discovery Week 2019" (съвместна международна инициатива, която кани проекти, организации и училища в Европа и по света за отчитане на кариери и изследвания в областта на науката, технологията, инженерството и математиката (STEM); лозунгът за тазгодишната кампания е „най-добрите практики в използването на иновативни STEM ресурси).


Презентациите са организирани благодарение на подкрепата на Фондация “Америка за България”, основен партньор на Кан Академия на български.


По време на събитията екипът на “Образование без раници” ще разкаже какво представлява порталът Кан Академия, защо е най-наложеният в световен мащаб и предвестява образованието на бъдещето; как ресурс от такъв мащаб е възможно да бъде безплатен за всички, навсякъде; как чрез инструментите му учениците могат да учат забавно, със своето собствено темпо, от където и когато решат; техните учители – да задават и проследяват самостоятелна работа удобно и лесно, а ментори и родители – да ги мотивират и насърчават да се развиват. 


Сайтът разполага с над 10 000 видео урока и 100 000 интерактивни упражнения. Те са вградени в учебна социална мрежа, като учителите (и родители) могат да направляват и проследяват напредъка на всеки поотделно и на целия клас. Уроците обхващат най-вече учебните предмети от 1-ви до 12-ти клас, подготвителни модули от университетското образование и множество уроци от общокултурен характер. Кан Академия има над 72 милиона потребители в над 190 държави. 


Създаден през 2006 г., порталът е първият по рода си в света и се превежда на над 30 езика, като българският е един от най-превежданите. Зад инициативата в България стои сдружение “Образование без раници”, което се е посветило на това да работи за образование на бъдещето в България и да дава достъп до глобално знание - безплатно и за всички. Към момента на български вече са преведени над 3500 видео урока, както и десетки хиляди упражнения, статии и проекти по математика, компютърно програмиране и науки, биология, химия, физика, астрономия, здраве и медицина, благодарение на основния партньор на сдружението - Фондация “Америка за България”, на компании дарители като Обществения борд на Telus International Europe, Skyscanner, Microsoft Bulgaria и на много индивидуални дарители и доброволци. 


В ход е преводът на останалото съдържание на платформата. Всеки може да го подкрепи, за да може всяко дете в страната да има по-скоро достъп до този световен ресурс, както и същия шанс да успее като неговите  връстници по света, напълно безплатно. Ако решите да подкрепите каузата, можете да го направите с дарителски SMS с текст на латиница DMS KHAN на номер 17777. За абонати на Telenor, A1 и VIVACOM цената на 1 sms е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 sms е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 лв. или 5 лв. месечно.


Ако жеаете да допринесете с по-голямо дарение, можете да го направите по Ваш избор на https://obr.education/как-да-помогна/ (секция „Как да помогна“ на сайта на „Образование без раници“ www.obr.education).


Научете повече за Кан Академията и “Образование без раници”:


■ Кан Академията на български


■ Страница във Фейсбук


■ Отзиви на пилотни учители и ученици в България


■ Оригинален сайт на Кан Академията на английски език