Исторически музей – Правец ще празнува 38 години от създаването си. По този повод екипът на културната институция е подготвил специална програма за своите посетители, която ще се състои на 18 април от 17.30 часа. Тя ще започне с представяне на дейността на Историческия музей в Правец. На вниманието на гостите ще бъде представен и кът с наградите на музея през годините. 


По случай 140 години от приемането на Търновската конституция, ще бъде подредена витрина с вещи на Павел Поппетров /Патьо чорбаджи/ - депутат в Учредителното и I  Велико народно събрание в Търново. 


Следва представяне на три възстановени културно-исторически обекта по проект на музея, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество - България – Сърбия 2014 – 2020 г.”. Това са църквата „Св. Богородица” от XIV в. и руини, с. Осиковица, Старо класно училище (1848 г.) и Туняковски хан (1820 г.), с. Видраре. 


Програмата ще завърши с връчване на грамоти и свидетелства за дарения за принос в развитието на музейното дело и опазване на културното наследство на Правешкия край.