Изложбата “Българските великденски яйца – традиции и музейна съвременност” бе открита днес в Исторически музей - Ботевград. Тя се организира по идея на ръководството на музея. Изложбата събира на едно място експонати от няколко района на България. Места, на които традициите се пазят и пресъздават. 


Към изложбата е представена интересна информация за историята на боядисаното яйце и восъчната техника.   


Боядисаното яйце има дълга история. Най-старите отломки от боядисани яйца, гравирани с орнаменти от вида на геометричните фигури, като стълбички, кутийки и други, датират от времето на палеолита. Открита са при разкопки в Южна Африка. Следващите сведения са от Египет, от над 2000 години преди новата ера. Там яйцето е било символ на отвъдния живот. Намирани са в гробници. Финикийците използват яйцето пак в този смисъл – като гробен дар. Както  и в Египет, те също са щраусови, изрисувани в червено с орнаменти, като върху някои от тях са изобразени човешки лица, като аналог на надгробните маски, които срещаме по-късно в тракийската епоха. По-късно вече в Гърция започват да се изработват керамични яйца с фигури и сцени. 


По данни на етнолози, сред които един от най-големите изследователи – доц. д-р Ракшиева, музеите в България, които са съхранили традицията на восъчната техника за изписване на яйца, са във Велинград, Етрополе и Търговище.  В изложбата в Ботевград са представени експонати от музеите в Етрополе, Велинград и Ихтиман. 


„Много благодарим на колегите, защото в седмицата преди Великден, те винаги са много натоварени, тъй като създават работилници за изписването на тези яйца. Реализират много образователни програми. Правят изложби в цяла България, както е и нашата тук, и извън страната. Лауреати са на много фестивали, свързани с етнографски обичаи и тяхното пресъздаване в днешно време”, каза при откриването на изложбата Рени Лазарова – директор на Исторически музей – Ботевград. 


„Това, което е важно, което всъщност е посланието на тази изложба, е да запознаем обществеността с неимоверния труд, който полагат колегите от цялата музейна мрежа, за да съхранят и да предават тези обичаи на поколенията. Точно в тази връзка са новосъздадените образователни програми. Това, което се планува за следващата година, е в Ботевградския музей да реализираме и работилница, за да покажем восъчната техника на местните хора”, съобщи Рени Лазарова. 


Изложбата може да разгледате и след Великденските празници.