С празничен обяд днес социалисти и техните симпатизанти  отбелязаха Деня на труда. В "Китайския ресторант" дойдоха повече от 100 човека от цялата община.
С приветствие към присъстващите се обърна председателят на Общинския съвет на БСП Давид Давидов.


Предлагаме, с незначителни съкращения, част от неговото слово:
„Днес честваме Първи май, Ден на труда, международната работническа солидарност и Ден на вестник Дума - левият печат и свободните медии.
Този ден има дългогодишна история. За първи път той е отбелязан в Северна Америка. През далечната 1884 г. федерацията на работниците в САЩ и Канада взема решение да обяви на 1 май 1886 г. в Чикаго първата организирана стачка за извоюването на осем часов работен ден. На тази дата хиляди работници напускат фабриките, за да се присъединят към обявената акция в защита на своите професионални интереси. Всичко обаче завършва с кръвопролитна схватка с пазителите на реда.
По решение на учредителния конгрес на Втория Интернационал, който се провежда в Париж на 14 юли 1889 г., 1 май се определя за Международен ден на всички работници.
В България масови прояви за Първи май се организират в София и Пловдив през 1898 г. Част от лозунгите, които се прокламират тогава са: „Осем часа работа, осем часа почивка, осем часа сън, изграждане на свят без войни, свобода на словото и печата, премахване на женския и детски труд" и т.н. Тези първи манифестации митинги търпят неуспех и са разпръснати от полицията.
През 1939 Първи май е обявен за официален празник, а от 1945 година народната власт в България започва да чества празника ежегодно. Първи май се отбелязва с мащабни манифестации из цялата страна, в които взимат участие работници, интелектуалци и служители.
В навечерието на 01.05.1901 година, макар и неорганизирани, местните привърженици на социалистическите идеи в Етрополе изпращат поздравителна телеграма до „Работнически вестник".
За 1 май на следващата1902 година е организирана за първи път първомайска манифестация с участието на Юношеската задруга „Христо Ботев", Женското дружество, местните учители, която завършва с пламенно слово на пионера на социалистическото движение в Етрополе, Александър Атанасов.
През втората половина на 1902 г. между членовете на новообразуваната социалистическа партия и нейни съмишленици са разпространени 50 броя от партийния червен календар. Тази дейност има плодотворни резултати и разширява влиянието на партията сред трудещите се в града .Потвърждение за това е многолюдната манифестация организирана на Първи май 1903 г. с участието на цялото гражданство. Манифестацията завършва с кръшно хора на градския площад.
Това е кратко запознаване с историята на 1-ви май. Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.
България посреща своя празник с незавидното последно място по доходи в Европейския съюз и стандарт на живот. На фона на отчитания икономически растеж и ниската инфлация продължаваме да живеем в трудност и нищета. Съществени изменения на икономическата и социалната ситуация в посока повишаване на жизнения стандарт на българина не са настъпили. Правителството на ГЕРБ и ОП не успя /не иска/ да приложи приоритетите на обществото и да реши основните проблеми на обикновените хора.
Независимо че цифрите сочат покачване на доходите, разходите за издръжка на живота непрекъснато нарастват и не водят до съответната чувствителна промяна в жизнения стандарт на българските домакинства. Над 1милион и 600 хиляди в България живеят под прага на бедността, който за миналата 2018 година е 351 лева
Задържането на това статукво оставя една голяма част от българите без шанс да променят позицията си в пазара на труда и да получават доходи в съответствие с повишаващата се издръжка на живота, а това се явява основният препъни камък в процеса на пълната европейска интеграция.
Промени могат да се очакват единствено при смяна на това управление на страната от корумпираната върхушка на ГЕРБ и техните маши от ОП, за да имаме адекватно социално ориентиране и реални доходи. За това е необходима волята на всички здраво мислещи хора в държавата .
Можем да поставим началото на промяната на модела, в който 30 години политици, икономически кръгове, олигарси са заедно единствено за личния си интерес и срещу интереса на народа. Този модел можем да променим.
Обръщам се към вас - излезте и гласувайте на 26 май.
Резултатът от Европейските избори е определящ за това ще има или не предсрочни парламентарни избори. Резултатът на Европейските избори е ключов и за местните избори през октомври. Практиката до този момент е показала, че ние трудно се мобилизираме стане ли въпрос за участие в изборите за Европейски парламент. Европейските избори са обществения вот на недоверие срещу това правителство и нашата генерална репетиция за местните.
Днес БСП има историческия шанс да бъде онази политическа сила, която може да прати ГЕРБ в забвение, с подкрепата на всички онези, на които им е писнало и искат промяна.
Честит празник!”


Поздрав отправи от името на Общинските съветници от групата на БСП Владимир Александров, като напомни значението на предстоящите избори за Европейски парламент и прикани да се гласува с бюлетината на БСП - № 18.
Председателят на Младежката организация на БСП Лъчезар Лазаров също поздрави присъстващите с празника, като пожела повече вяра и оптимизъм у хората.
Бившият председател на Общинската организация Станка Димитрова пък отправи своя музикален поздрав.
Тържеството продължи до късно след обяд.