Младежите могат да развиват различни умения, физическа активност и доброволческа дейност
 
До 20 май училища от цялата страна могат да кандидатстват за Международната награда на херцога на Единбург.
Програмата е създадена през 1956 година от малък екип, ръководен от принц Филип, съпруг на кралица Елизабет. Утвърдена е като водеща лидерска програма за личностни постижения, работеща в училища и организации в целия свят.
Основната цел на Наградата е личностното развитие, затова кандидатите могат да развиват през нея умения, физическа активност и доброволческа дейност близки до разбиранията им.
В доброволчески инициативи досега са се включили над 8 милиона млади хора от над 130 страни.


В България наградата има по-кратка история – тя стартира в началото на 2014 година.
Могат да кандидатстват не само училища, но и НПО, работещи с млади хора от 14 до 24 години, обясни в предаването „Закуска на тревата“ Любомира Велчева, изпълнителен директор на Наградата.
За участие се попълва апликационна форма от представител на училището. „С което те заявяват интереса, желанието и мотивацията си защо биха искали да развиват програмата за личностно развитие в техните организации“, уточни Велчева.
„Наградата стимулира, мотивира и валидира по един много приятен начин всички извънкласни доброволчески дейности, които се случват в рамките на училище, а те се случват много в България.“
Целта на програмата е тя да стане част от училищната култура и училищния живот, допълни Любомира Велчева. „Като нещо неразделно, което едно училище може да предлага паралелно със стандартната учебна програма.“
От самото си създаване програмата няма състезателен характер, инициаторите й се стремят тя да бъде достъпна, забавна и развиваща.
Наградата има три нива: бронз, сребро и злато. Всяко ниво има своето минимално време за постигане. На ниво Злато е предвидено допълнително предизвикателство – проект в полза на местна общност далеч от дома.
Още за международната програма слушайте в звуковия файл.


Интервю на Валерия Николова с Любомира Велчева
На снимката: Участници в Международната програма под егидата на херцога на Единбург