На 9 май православната църква отбелязва пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски, чудотворец от балканските земи, в италианския град Бари.
Народът нарича този празник Летен Никулден или Летни св. Никола.
Празникът се отбелязва още от 1087 година. Според вярванията, за да не се разгневи светецът и накаже хората с природни бедствия, на този ден не трябва да се работи.
Така направиха днес и жителите на с. Брусен, Етрополска община. За поредна година селото чества празника на своята църква.
Курбан за здраве събра голяма част от жителите на селото под навеса в двора на църквата. Майстор-готвачката Недка от Лопян показа истинско майсторство, като надмина дори себе си в приготвянето на чорбата. 
На хората, които не можаха да присъстват на обяда по здравословни причини, роднини и близки им занесоха яденето по домовете.
Празничният обяд беше уважен от кмета на селото Иван Йорданов, кмета на Лъга Николай Йотов и от кметския наместник на Оселна Васил Василев.
Църквата “Свети Никола” се намира в центъра на село Брусен, Община Етрополе. Идеята за строежа се подела от местните хора през 1850-60 година. Те отправили молба до Владиката. Започнали да събират средства от дарения.
Църквата е построена през 1864-1866 г., а цялостната декоративно-художествена украса е завършена през 1869 г.
В църквата има стенописна украса. Някои от иконите са подписани от братя Витанови от Трявна, 1869 г.