На днешния светъл български празник – Ден на равноапостолите св. св. Кирил и Методий, Инър Уийл клуб - Ботевград организира тържествена церемония за награждаване на изявени ученици от трите средни училища в Ботевград. Събитието се проведе в залата на Историческия музей. Гостите - ученици, учители, директори на училища, родители и дамите от Инър Уийл клуб – Ботевград, бяха посрещнати от Рени Лазарова – директор на музея, която, от своя страна, даде думата на Надежда Данаилова – президент на Инър Уийл клуб – Ботевград за 2018 – 2019 год., за да приветства младите хора и придружаващите ги лица. В залата бяха и представителите на училището в Индия, което от тази година ще си партнира с ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” .   


„Радвам се, че сме заедно в тази благородна инициатива на тема „Бъдещето е за трудолюбивите и амбициозните”, организирана по идея на дамите от Инър Уийл клуб – Ботевград”, каза Надежда Данаилова в обръщението към присъстващите. Тя ги запозна накратко с историята и дейността на организацията, като подчерта, че през годините Инър Уийл клуб – Ботевград винаги е подкрепял стремежа на младите хора към знанието и прогреса. 


„По случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, сме посещавали училищата. Окуражавали сме усилията на учениците и сме награждавали най-изявените от тях. Това стана традиция за нас. Така се роди и днешната ни инициатива – да поздравим и поощрим  даровитите млади хора от средните училища в нашия град”, сподели с аудиторията г-жа Данаилова.  


По-нататък в словото си президентът на Инър Уийл клуб Ботевград се обърна специално към младите хора с думите: „За нас е чест да подкрепим трудолюбивите и амбициозни млади хора, каквито сте всички Вие! С постигнатите успехи Вие представяте не само Вас самите, но и Вашите преподаватели, Вашите училища и не на последно място – нашия град.”. 


От името на организацията, Надежда Данаилова отправи благопожелания към учениците: „Гордейте се с Вашите успехи и незабравяйте, че това е само един от превзетите върхове! От тук насетне пред Вас ще има стотици такива, които тепърва ще катерите, но формулата я знаете: С труд и постоянство, с воля и хъс успехът не закъснява!”. 


Думата последователно бе предоставена на представителите на ТПГ „Стамен Панчев”, ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” и ПГТМ „Христо Ботев”. Учителите представиха своите възпитаници, а те, от своя страна, имаха възможност да разкажат повече за успехите си в ученически олимпиади, конкурси, образователни проекти, професионални състезания.  


Грамоти и парични награди от Инър Уийл клуб – Ботевград получиха общо 12 ученици от трите гимназии в Ботевград. Те са определени от педагогическите съвети на учебните заведения. 


От ТПГ „Стамен Панчев” бяха наградени учениците от отбора, който тази година завоюва за своето училище втора награда на традиционното Национално състезание ”Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС” и постигна трето място на подобно международно състезание в Сърбия. Това са Радостин Стоянов, Станислав Тодоров, Цено Ценов и Иван Иванов.  Те бяха придружени от ръководителя на отбора Милко Луканов и от Ивелина Татарова – старши учител по български език и литература.  


Ива Йорданова,  Ивет Йотова, Александър Константинов, Саво Цветков,  Ивета Иванова   – ученици от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”, бяха удостоени с награди за постигнати отлични резултати на олимпиади по природни науки, за успешно участие в образователни проекти и конкурси по български език и литература. Те бяха представени от директора на училището Даниела Колева. 


От ПГТМ „Христо Ботев” с награди бяха отличени Николас Донкински и Иван Триловски, завоювали второ място на национален конкурс  /с международно участие/ с петминутен клип „Разходка в Ботевград”, и Тодор Ценов, участвал в отбора, разработил бизнес идея, грабнала специалната награда на тазгодишното Национално състезание по предприемачество и икономика в Свищов. Учениците бяха представени от инж. Антоанета Йотова – преподавател в ПГТМ „Христо Ботев”.   


След награждаването дамите от Инър Уийл – клуб Ботевград поканиха всички присъстващи на тържествен коктейл.