Близо 600 души посетиха Исторически музей – Ботевград  в рамките на инициативата Европейска нощ на музеите, която се проведе на 18 май.  


Официално празникът бе открит в 18.00 часа пред музея с концерт на Общински духов оркестър – Ботевград с диригент Иванка Савова. В 19.00ч.  директорът на Исторически музей-Ботевград, Рени Лазарова, отправи приветствено слово към всички присъстващи. Тя благодари на Народно читалище „Христо Ботев” за оказаната подкрепа, както и на своите колеги за положените усилия и неморния труд.


След поздрава на директора на музея, залата бе огласена от детски хор „Бонка Големанова” с ръководител Боряна Нешкова.  


Акцент в програмата на “Европейска нощ на музеите” бе откриване на изложба на творци от  региона, подарили през годините свои произведения на фонда на музея. Това са: Ванко Бърдаров, Величко Коларски, Венетка Нитова, Володя Казаков, Димитринка Томова, Димитър Евстатиев, Константин Константинов, Павел Бондаренко, Петър Петров – Липински, Пьотр Черкасов, Росица Петкова, и др.


Програмата продължи с изпълнения на възпитаници на Детската музикална школа към Народно читалище „Хр. Ботев“, с ръководители Иванка Савова и Силвия Младенска. Български фолклорни песни прозвучаха в изпълнение на Ванеса Стоянова и Дияна. Те са възпитанички на Веселка Христова и Светла Караджова.


Вратите на музея останаха отворени за гости до 01.00ч след полунощ. Посетителите споделяха, че приключението "Нощ в музея" е вълнуващо. Разходките из залите на музея с музейните служители им дадоха възможност да научат факти от историята на селищната ни система, които са нови за тях. 


По повод  празника, Исторически музей – Ботевград получи поздравителни адреси от Министъра на културата, Сдружение на българските музеи, предаването "Европейски паралели – за музея, за галерията” – Българско Национално радио и от кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов.