Този химн звучи днес по цялата ни Родина. Припяват го и нашите сънародници извън пределите й. Днес, 24-ти май е най-българският празник. Без политически окраски и противоборства.
Запяха го и децата от ОУ „Христо Ботев” в с. Лопян. И когато човек гледа усмихнатите детски личица и когато слуша, и гледа изпълненията им, независимо от другото им племенно произхождение, остава с убеждението за нещо възвишено и трогателно.
Като отзвук на отминали времена, днес в Лопян имаше манифестация. Отново по улиците на Лопян вървят усмихнати деца, учители и жители на селото с цветя и балони, припявайки всенародния химн „Върви, народе възродени…”.
Да - манифестация на непреклонния български дух и непреходността на българското слово. Поведоха я музикантите от Етрополската духова музика, пристигнали от Етрополе специално за този празник. Манифестацията  тръгна от центъра на селото.
Начело с портрета на българските  първоапостоли на българското и славянско слово светите братя Кирил и Методий.
Шествието завърши в двора на училището, където празникът продължи с „Върви, народе възродени” и Химна на училището. След тържественото посрещне на училищното знаме последва словото на директорката Мария Фердинандова.
В което, между другото, се казва:
„В деня, посветен на светите братя Кирил и Методий, на славянската писменост и култура, сме длъжни да си спомним за делата на всички възрожденци по дух, чиито имена трябва да бъдат записани в историческата хроника на образователното дело.
Силата на просвещението се проявява в делата ни - в тях се оглеждат както полетът на мисълта, така и дълбочината на ума”.


Приветствие поднесе кметът на Лопян Цветелина Цакова. 


Бяха прочетени приветствените адреси от:
- Димитър Димитров – кмет на Община Етрополе
- Инж. Драгомир Драганов – изпълнителен директор на „Елаците – МЕД” АД
- Милена Дамянова – председател на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание
- Росица Иванова – началник на РУО София - регион
В празничната програма се включиха първокласниците, децата от детската градина и ученици от другите класове.
Песните и танците от програмата прераснаха в общоучилищно българско хоро, което се изви върху физкултурната площадка.
Гости на тържеството бяха бившите директори на училището Пейо Пеев и Христо Христов, на детската градина Петрана Костадинова, бивши учители и работници в училището и градината. Децата ги посрещнаха с букети красиви цветя.
Сценарист и водещ на тържеството беше Адриана Иванова.
Технически отговорник: Галя Андреевска.


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!