Правителството  прадлага на президента да награди Цоло Вутов  с орден "Стара планина" първа степен. Според закона за ордените и медалите "Стара планина" се връчва на "български граждани - държавни глави и ръководители на правителства, министри, политици, обществени дейци, културни дейци, военни лица и представители на духовенството, които имат изключително големи заслуги към Република България".
Предложението за Вутов за "приноса и заслугите му към икономическото развитие на страната и изграждането на съвременните индустриални отношения" и е на министъра на икономиката Емил Караниколов.
Вутов е управител и съсобственик на "Геотехмин" ООД – група, която включва над 26 дружества от различни сектори - миннодобивна индустрия, строителство, инфраструктура. През 2010 г. вестник "Пари" го обяви в своя класация за най-богатия българин.
В съобщението на правителството за гласуваните решения се казва, че дружествата от групата "реализират средногодишно оборот от приходи на продукция над 500 млн. лв. Създадена е заетост на над 3250 служители в десетки малки и средни български фирми. Най-голямото дружество в група "Геотехмин" - Елаците-Мед осигурява работа на жители от 8 общини, а за последните години е вложило 865 млн. лв. в инвестиции и разходи за опазване и възстановяване на околната среда."
По неписана традиция този орден се дава за кръгла годишнина, а Вутов стана на 70 години през април.