Пазар на роби, с какво са се лекували древните римляни, как са погребвали близките си


На Петровден - 29 юни, за втора поредна година Историческият музей в Правец организира атрактивно отбелязване на празника на крепостта „Боровец“ край село Разлив.


Зрителите ще наблюдават демонстрации на екипировка и въоръжение на късноримската армия, нейните военни стратегии и тактика на строй и начин на бой. Особено интересно е навлизането на т. нар. „варвари“ в римските легиони. Присъстващите ще могат да стрелят с лък и да се докоснат до древно военно снаряжение - облекло, доспехи, шлемове и оръжия. Реконструкцията е дело на сдружение „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“, София. Това е общност, която обединява усилията на хора с трайни интереси към античната история и осъществяването на исторически реконструкции по отношение на бит, облекло, традиции, занаяти, въоръжение и пр.


По време на празника ще бъдат демонстрирани занаяти като грънчарство и монетосечене. Какви са тайните на римската медицина? Завесата ще повдигнат от „ДУКС Антика“ - Свищов. Присъстващите ще видят и как древните езичници са изпращали своите близки чрез възстановка на ритуалите по погребение на готски вожд.


Празникът в подножието на античната крепост „Боровец“, поляната след заслона на ловците, ще започне в 11 ч. и ще продължи до 17 ч.


Идеята на Историческия музей в Правец, чийто екип вече 11 години прави археологически разкопки на крепостта, е да я възроди от забравата на времето и да я превърне в атрактивен туристически обект за посещение. „Всеки град има своята антична крепост, нашата се нарича Боровец“ - казват от музея и канят жители и гости да региона да се включат в празника на Петровден.