На днешното извънредно заседание Общинският съвет прие единодушно информацията за дейността на ОП „Обредни дейности” за миналата година. Дебат и въпроси по докладната нямаше. 


В информацията на общинското предприятие се посочва, че през изминалата година то е обслужило 453 погребения, извършените траурни ритуали са 240, приети са 1 630 поръчки за некролози, 435 поръчки за подавки, направени са 145 надписа за кръстове, проведени са годишни траурни възпоменания във всички населени места. За същия период са организирани 93 сватбени ритуала, от които 27 изнесени,изработени са 112 абитуриентски ленти, организиран е ритуал „сребърна сватба” на 28 двойки.


Видът на предлаганите стоки и услуги се променя, съобразно желанията и предложенията на гражданите, се посочва в информация.


Финансирането на общинското предприятие се извършва чрез общинския бюджет. Всички постъпления се превеждат на общината. През 2018 година приходите на ОП „Обредни дейности” възлизат на 239 081 лева – 78 502 лева - от продажба на стоки и услуги, 2 418 лв. – приходи от наеми, 20 850 лв. – приходи от такси за гробни места, 137 311 лв. е размерът на субсидията, предоставена от общината.  Цифрите в разходната част показват, че разходите за заплати и осигуровки на персонала са в размер на 80 950 лева, за газ, ел. енергия, бензин, вода – 8 168 лева, и други.


„На територията на Ботевград работят две частни траурни агенции, което налага да се предлагат разнообразни и качествени стоки и услуги на конкурентни цени. Агенциите осигуряват стоки и превоз, но общинското предприятие съставя документите, определя часа, осигурява зала, ритуал и гробно място, независимо от кого се обявява погребението“, пише още в отчета на ОП „Обредни дейности”.


В предприятието работят  11 човека: управител – 1, главен счетоводител – 1, ръководител обреди и ритуали – 2, чистач – 1, шофьор на специален автомобил – 1, гробари – 2, общи работници в гробищен парк – 3.


Сградата на Ритуалния дом е завършена и предадена за експлоатация през 1992 година. През последните години течовете се увеличиха. При дъждовно време в брачната зала и централното фоайе водата продължава да тече 2-3 дни след спирането на дъжда,  се казва още в информацията на общинското предприятие, свързано със състоянието на материално-техническата база. 


Преди гласуването на информацията, директорът на предприятието - Мила Иванова, съобщи пред съветниците, че колективът е съставен от млади хора, които изпълняват добросъвестно и с желание своите служебни задължения и се отнасят с необходимото внимание и уважение към гражданите.