Общинският съветник Дамян Маринов се отзова на нуждата на отделението по физиотерапия и рехабилитация в МБАЛ Ботевград от чаршафи и калъфки за възглавници. Това е пореден негов жест към ботевградската болница. През миналата година той съдейства лечебното заведение да получи дарение от 33 легла, с които бяха подменени старите легла с пружини. 


„Винаги съм готов да помогна, разбира се, според възможностите ми. Казвал съм го и пак ще повторя: Би било добре, освен общината и държавата, и всеки местен жител, който има възможност, макар и с малко, да подпомага здравното заведение в подобряване на неговата материална база. Това все пак е за нас, за нашите роднини и приятели”, подчерта общинският съветник. 


Управителят на болницата д-р Пламен Китанов отправи благодарност към Дамян Маринов, като заяви: „Това дарение може да изглежда малко, но за нас е много. И най-малките жестове много ни радват. Защото материалната база на болница е в изключително тежко състояние. Почти е готов проектът, възложен от общината, за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в МБАЛ – Ботевград. Осведомен съм от кмета, че ако няма обжалвания на процедурата за избор на изпълнител, строително-ремонтните работи ще започнат през септември тази година.”.  


Завеждащият отделението по физиотерапия – д-р Томова, също благодари за жеста, като подчерта, че той е насочен не само към отделението, а към здравеопазването и населението на общината. 


През отделението по физиотерапия и рехабилитация преминават годишно близо 900 болни. Винаги има чакащи да бъдат хоспитализирани по съответните клинични пътеки. В момента те са седем на брой. Освен в самото отделение, физиотерапевтите извършват процедури на пациенти, настанени за лечение и в други отделения. 


Най-същественият проблем на отделението по физиотерапия е неговото местоположение. Преди десет години, когато се извърши структурната реформа в МБАЛ Ботевград, то бе преместено в приземните помещения. В момента върху вътрешните стени има огромни мокри петна и мухъл, а влагата, както знаем, е рисков фактор за възникване на множество здравословно проблеми. 


Проектът за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ботевградската болница предвижда преместване на отделението на втория етаж – в бившата гинекологията, което е съгласувано с д-р Томова, стана ясно от нейното изказване.  


Д-р Китанов пожела да използва случая, за да се обърне към бизнеса в общината да помогне за решаването на един друг голям проблем: необходимостта от автомобил за отделението по хемодиализа. В момента за превоз на болните от различните населени места, сред които и съседни общини, до ботевградската болница се използва санитарен автомобил, който е в изключително лошо състояние. „Наскоро блокира двигателят, наложи се да го сменим, но до кога ще издържи – не е ясно. Да не говорим, че този автомобил няма и климатик, а превозва хора с тежки заболявания. Към момента болницата няма финансова възможност да закупи нов. Затова, ако някой може да ни предостави бус 9+1 или да ни помогне да си закупим такъв, ще му бъдем благодарни”, каза още управителят на МБАЛ Ботевград.