Учени от института "Макс Планк" в Мюлхайм откриха полупроводниково съединение, което разгражда водата по-ефикасно до водород и кислород с помощта на слънчевата светлина, съобщи "Ню сайънтист". След разграждането полупроводникът титанов дисилицид абсорбира водорода и така се решава проблема с неговото съхраняване.

Той поглъща и кислорода, но тъй като водородът се освобождава при по-ниска температура, той може да бъде извлечен с леко затопляне. Използването на водород за автомобилно гориво може да намали зависимостта на човечеството от изкопаемите горива.

Водата е очевидният източник на водород, но извличането му досега се е постигало с електричество. Затова методът е неефикасен и скъп. Учените отдавна искат да се научат да го правят вместо с електричество със слънчева светлина, като използват процес, аналогичен на фотосинтезата.

За тази цел са използвани някои светочувствителни полупроводници, но те са много неефикасни. Титановият дисилицид е няколко пъти по-ефикасен от тях, като използва 4 процента от видимата светлина, която попада върху него.