Toshiba показа нов вид батерия за лаптопи на изложение за електроника и ИТ в Япония. SCiB е съкращение на йонна батерия със супер заряд, която се зарежда изключително бързо, достигайки 90% от капацитета си само за 10 минути.
Освен това батерията може да издържи повече цикли на презареждане, в сравнение с литиево-йонните батерии. Според Toshiba, SCiB издържа приблизително от 5 до 6 хиляди цикъла на презараждане, т.е. 10 пъти повече от обичайните за литиево-йонните батерии.
Батериите SCiB са и по-безопасни, тъй като няма да експлодират при силен удар, както може да се случи с литиеви батерии, твърдят още от японската компания. Това е възможно благодарение на материал с по-високо ниво на температурна стабилност и наличие на предпазители срещу къси съединения или прегряване.
Демонстрацията беше направена на лаптоп на компанията Dynabook в директна конкуренция с подобна система с литиево-йонна батерия с цел да се покаже краткото време на зареждане на SciB. Toshiba обаче не посочи конкретен модел на лаптоп, който ще бъде снабден с такава батерия, нито разкри дата за появата на новата технология на пазара.