Общинският съвет на БСП - град Етрополе, на свое заседание от 27.06.2019 година, взе решение датата 09 септември да се чества не само като годишнина от деветосептемврийското въстание, а и като възпоменание на загиналите антифашисти от Етрополския край в борбите срещу монархо-фашизма и в Отечествената война в периода от 1923 година до 1945 година.
В късния следобед на най-оспорваната дата от нашата съвременна история група членове и симпатизанти на БСП се събраха пред паметника-костница над Етрополе, за да положат цветя и да се поклонят пред подвига на загиналите антифашисти и в Отечествената война от Етрополския край.
Слово произнесе председателят на Общинската организация Давид Давидов. /Словото поместваме без съкращения/.
Радка Толева прочете тематични стихове, свързани с днешния ден.
След това, заедно с Николинка Червенякова, прочетоха възпоменателен списък на всички загинали в антифашистката борба и в Отечествената война от Етрополе и общината.  
С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха тяхната памет. Цветя на признателност бяха поставени в основата на паметника-костница.
В словото на Давид Давидов се казва:
Днес сме тук, за да склоним глава пред борците от нашия край загинали в неравна битка с фашистката власт. Важно е паметта на тези смели мъже и жени да бъде почитана, смъртта на хора като тях би трябвало да ни послужи за урок. И днес фашизмът дебне, не бива да допускаме той да надига глава в търсене на нови жертви. Уроците на миналото не бива да бъдат забравяни. За съжаление обаче има хора, които се опитват да очернят паметта на антифашистите и ако преди 75 години те са били гонени, измъчвани и убивани, днес с думи е изтезавана тяхната памет и тяхното дело.
През периода от 1923 година до 09.09.1944 година партията дава много свидни жертви - над двадесет хиляди загинали ятаци и около 10000 партизани. Много от тях без съд и присъда /около 100/. Етрополе също дава свидни жертви. Убитите в нашия край в периода от 1923 година до 1940 са осем изявени активисти. Между тях са Александър Атанасов - основател на партийната организация в града, поетът Христо Ясенов. В периода 1940 до 09.09.1944 година убитите членове на партията и РМС са 12 човека в тази бройка е и Марийка Гаврилова. На 31.12.1943 година в местността „Арабаконак" без съд и присъда са убити 17 ятаци и помагачи на партизаните от бригада „Чавдар", като 10 от тях са от Етрополска община. Във Великата отечествена война много граждани от общината заминават на фронта да изчистят опетненото име на Бъгария от управляваното до 1944 година монархо-фашиска власт Четирима от тях никога не се завръщат завинаги в Родината и своя край. Тези 29 души и техните оцелели другари са се борили самоотвержено в името на антифашизма. Нашите наследници трябва да знаят и тачат спомена за
славните бойци и революционери, за изключителния героизъм на българските партизани, ятаци, антифашисти от Етрополе и селата от общината, загинали за по-светлото бъдеще.
Вечна слава и дълбок поклон на всички безсмъртни и велики герои, загинали в неравната борба с монархо-фашистката власт, за да бъдем свободни и щастливи ние и нашите деца!
Поклон!!!
Председателят на Общинската организация на Български антифашистки съюз Чавдар Крачунов награди с Грамота на Управителния съвет на БАС активни членове на организация от Етрополе.