Етнографска изложба е подредена във фоайето на НЧ „19 февруари“ в Скравена. Експонатите – предмети на бита, занаятите и носии от миналото на селото, са предоставени от читалищни дейци. Изложбата ще краси фоайето на читалището до извършването на ремонта в помещението, където тя ще остане за постоянно. 


Изложбата е една от дейностите, заложени в проекта  „Пътеки към наследството“ на читалище „19 февруари“. Да припомним, че той се финансира по програма „Културно наследство“ на Министерството на културата. 


На 27 септември читалището в Скравена ще посрещне три автобуса с туристи – ученици от софийско училище. Те ще посетят паметник-костница на Ботевите четници и етнографската изложба. След това ще се впуснат в интересни и приятни занимания. Под вещите напътствия на представители на читалището и библиотеката и деца от клуб „Шарено мънисто“ в Скравена туристите ще тъкат и ще си направят накити за ръцете по начина, по който бабите някога са изработвали връзките на цедилката. Материалите са закупени със средства по проект „Пътеки към наследството". 


По тази разработка ще бъдат осъществени и други дейности: постоянна експозиция към паметник-костница на Ботевите четници, отпечатване на справочник с исторически, културни и природни забележителности в землището на село Скравена и Община Ботевград /справочникът ще бъде изготвен и в електронен вариант/, обучения, демонстрации на местни занаяти /тъкане, плетене, в което се използват възли, плетене на кошници и други/, в които туристите и местното население ще могат да участват. 


Ремонтът на помещението за постоянната етнографска експозицията ще бъде извършен със средства на Община Ботевград, която е партньор по проекта.