38-годишният дизайнер Пол Хърнън от Хъдърсфийлд (Великобритания) е изобретил първата вертикална сгъваема баня за малки апартаменти, съобщиха в. "Дейли мейл" и в. "Дейли телеграф".

Банята "Vertebrae" прилича на арт инсталация, вдъхновена от хай-тек тирбушон или швейцарски армейски нож. Тоалетната със шкафче, мивката, казанчето за вода и двете душ глави за възрастни и за деца са поместени в стоманена колона, висока 2,40 м и съдържаща водопроводната инсталация.

Двата душа се въртят на 180 градуса, докато другите елементи се въртят на 360 градуса. Елементите на традиционната баня са наредени един над друг, за да използват вертикалното пространство, а не хоризонталното подово пространство.

Освен това лесно се сглобяват, управляват и поддържат. Единственото, което е необходимо, е мокро помещение, в което да се инсталира банята. Стоманената колона тежи 150 кг и струва 9000 британски лири.

В магазините ще се появи през 2009 г. Предвидени са и варианти с огледала, лампички и други аксесоари. Дизайнерът е получил награда за изобретението си