В неделя – 20 октомври, от 9 часа Негово високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил ще отслужи тържествена Света литургия в обновената църква  „Св. Иван Рилски Чудотворец” в село Гурково. Събитието е и по повод храмовия празник на църквата, който е на 19 октомври - събота. 


Идеята да се предприемат действия за ремонт на храма бе подета преди три година от отец Николай, който извършва богослуженията в него. Самият ремонт започна през миналата година. Ремонтирана е  дървенията на покривната конструкция, наковани са нови летви, поставени са нови керемиди, монтирани са нови улуци демонтирано е старото дюшеме, положена е настилка от шлайфан бетон, на тавана е монтиран гипсокартон, вътрешните стени са шпакловани и боядисани, сменена е електрическата инсталация, както и дограмата на всички прозорци и врати. Остават довършителни работи по камбанарията. 


Местни хора са помогнали с дарения и труд. Община Ботевград е осигурила 20 000 лева от собствени приходи за закупуване на материали. Общинското предприятие БКС е окосило и почистило дворното пространство. 


Църквата „Св. Иван Рилски Чудотворец” е построена в началото на миналия век. Вътре е имало стенописи, но преди десетки години били замазани. В помещението под камбанарията има запазен фрагмент от стенопис, изобразяващ Свети Иван Рилски Чудотворец.