На 18 и 19 октомври в Първото българско народно читалище /ПБНЧ/„Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ – гр. Свищов се проведе шестото издание на Фестивала на старата градска песен „Георги Бейков“, който премина под знака на 150 годишнината от отпечатването на „Устав на Българското читалище в Свищов“ и 115 годишнината от дарителския акт на Кирил Д. Аврамов за построяването на сградата на читалището в града.
По традиция фестивалът се организира под патронажа на кмета на Община Свищов и има конкурсен характер.
Изпълнителите бяха оценявани от жури, съставено от професионалисти в състав: председател – синът на Георги Бейков – Пламен Бейков - оперен певец, диригент, режисьор и сценограф, солист в Русенската опера, и членове: Росен Маринов – директор на дирекция „Култура и културно наследство“ към Община Свищов , Олимпия Ангелова – диригент на детски хор „Дъга“ , Стефан Андреев – председател на Първи български хор „Янко Мустаков” и художествен ръководител на групи за стари градски песни, и Георги Герчев – ръководител на оркестър и вокални групи.
Тази година Програмата на фестивала включваше участието на 39 групи.
По регламент класирането на участниците включва следните категории: за групи, дуети и солови изпълнители, за най-млад и най-възрастен участник, поощрителни награди, награда на семейството на певеца Георги Бейков и награда на кмета на Община Свищов.
Щастливи сме, че изпълненията на ВГ „Оренда“ към НЧ“Тодор Пеев – 1871г“ бяха високо оценени от журито и групата бе удостоена с Наградата на кмета на Община Свищов. която бе връчена на ръководителя на групата от зам.-кмета Анелия Димитрова.
След ритуала по награждаването, гостите и участниците във фестивала имаха удоволствието да се насладят на специално подготвения поздравителен концерт под наслов „Сънувах те до мене“, включващ шлагерни и стари градски песни от България, Гърция, Италия и Франция в изпълнение на: Пламен Бейков, Еделина Кънева, Георгиос Филаделфевс и Валентина Василева – пиано.
Текст и снимки : Петя Цекова