След кратко боледуване, снощи /27.10.2019 г./ почина Цветко Илиев Кусев.
Роден е на 14 февруари 1928 г. в село Ямна Софийски окръг. Завършил е основното си образование в родното си село, четвърти и пети гимназиален клас в Ябланица Тетевенска околия, средно образование в смесената гимназия “Христо Ясенов" в гр. Етрополе и учителския институт в гр. Кюстендил. Завършил е и НШЗО “Христо Ботев” в Княжево - София. В армията е служил като командир на танков взвод и ЗКПЧ на рота. След завръщането си от казармата, в продължение на 20 години е бил учител и директор на основното училище в родното си село. През този период многократно е избиран за съветник и ръководител на различни обществени организации в селото. През годините, когато той е директор на училището, под ръководството на партийната организация в селото се разгръща огромно и незапомнено обществено строителство, в което и той взема дейно участие. Без да се отричат заслугите на другите общественици в селото, трябва да се отбележи, че той има големи заслуги за развитието, благоустрояването и утвърждаването на Ямна като отделно селище в общината и страната. Особено големи са неговите заслуги за направата на училището и читалището, за откриване на здравна служба и пощата, както и за проектиране и направата на шосето в м.Спиловица през с.Ямна до с.Черни Вит и гр. Тетевен.
През 1972 г.е изтеглен на организационна работа в ГК на БКП гр. Етрополе. От 1972 г. до пенсионирането му през 1989 г. същият работи в ОбК на БКП като завеждащ-партиен кабинет.
През последните години от своята трудова дейност на обществени начала, той отговаря за военно-администартивната работа в общината.
Той е първият избран председател на учреденото дружество за разпространение на научни знания “Георги Кирков” в гр. Етрополе и като такъв работи в продължение на повече от 15 години. Многократно е избиран и за председател на ОбК на запасните офицери в Етрополска община. Избран е и за зам.-председател на ОбС за “Народна просвета” в същия град.
За проявената от него активна обществено-политическа и просветна дейност, същият многократно е награждаван с различни парични, предметни и морални награди, с похвални и почетни грамоти и екскурзии до различни социалистически страни не само от местните и общински ръководства, а и от някои национални (централни)
общественополитически организации в страната, от отделни министерства и от Държавния съвет на НРБ а именно:
а) от ЦК на ДСНМ с грамота като пропагандист;
б) от Изпълнителния комитет на НС на ОФ с почетна значка и похвална грамота;
в) от Републиканския съвет на дружество “Георги Кирков” със златна значка и почетна грамота;
г) от министерството на просветата със значка “Отличник на МНП”
д) от Министерството на отбраната с почетен медал “За заслуги към БНА”
е) от Държавния съвет на НРБ с ордени “Кирил и Методий” II степен, с орден “Червено знаме на труда” и с още 7-8 други юбилейни ордени, медали и значки;
ж) с решение на Общинския съвет № 48 от 14.02.2008 г. същият е удостоен с “Почетен знак” и “Грамота” за особени заслуги за развитието на просветното дело, за изграждането на с. Ямна като териториална единица, за което е получил гражданско признание.
Поклон пред паметта му.


Погребението ще бъде в 12:00 часа на 29 октомври 2019 г. в Новия гробищен парк.
Поклонението пред тленните му останки ще бъде същия ден у дома в Етрополе.