Днес, 2 ноември 2019 година, в Деня на мъртвите, в центъра на Етрополе възкръсна споменът за големия български генерал от пехотата Павел Христов. Чрез бюст-паметника, който беше открит в 10:30 часа пред ОУ „Христо Ботев”, той остава завинаги в родния си град.


Слово за неговото величаво дело на воин, стратег, човечност към войниците и строга дисциплина, произнесе учителят по история Марин Кубетски. /Словото качваме като отделен материал./ Целият живот на генерал Павел Христов на воин и пълководец е преминал най вече по бойните полета във времето около Първата световна война.
На днешното събитие присъстваха: Росица Христова - ВрИД кмет на община Етрополе, проф.д-р Павел Павлов - роднина на ген.Христов, Павлин Бончев - председател на Земляческо сдружение "Тодор Пеев" в София,  Ангел Добрев - БНР и преподавател в СУ "Св.Климент Охридски", общински съветници, ръководители на институции, граждани и гости на гр.Етрополе.
Днес се сбъдва един дългоочакван проект, резултат от усилията на много хора и плод на изключителен професионализъм.
Инициативата за изграждането на паметника на генерал Павел Христов е на Сдружение „За Етрополе“, с председател Борил Караканов.
Общата стойност на проекта е в размер на 45 000 лв.
Финансирането е осигурено от Сдружение „За Етрополе“, с помощта на дарители от
Етрополе и цялата страна и с изключителната подкрепа на групата ГЕОТЕХМИН ООД.
Проектът не би бил възможен без цялостното съдействие на Община Етрополе и личната ангажираност на кмета - генерал Димитър Димитров.
Изработката е дело на доктор Митко Златанов - автор и скулптор на бюст-паметника. Той сподели своя „прочит” на творението и представи бюста на генерал Павлов като на войн от бойното поле – без отличията, а не като на застанал човек за снимка.
По отделните фази на проекта са работили архитект Красимира Кралева, инж. Красимир Марков, по ландшафта архитект Мая Ангелова и Зорница Николова.
Строителството на площадката е дело на „Маридел“ ЕООД като дарение от фирмата.
Откриването на паметника започна с водосвет за здраве, благополучие и успех, отслужен от отец Христо.
Своето възхищение от направеното изказа и Ангел Добрев - служител в БНР и преподавател в СУ "Св.Климент Охридски".
След като бюст-паметникът беше открит официално от Росица Христова и Борил Караканов, видимо развълнуван, той се обърна с думи на благодарност към всички, които са допринесли за осъществяването на проекта и сподели, че Сдружението има още идеи за реализация на подобни мащабни дейности в Етрополе.
Водеща на тържеството беше ученичката от СУ „Христо Ясенов” Магдалина Николаева.
Озвучаването – на Евгени Овчаров