Изложба „Пластхим – светла диря в историята на Ботевград“ ще бъде открита на 15 ноември /петък/ от 17 часа в Исторически музей – Ботевград. 


Както се казва в приказките:“Имало едно време…“ едно значимо предприятие. За страната с нови за тогава производи, като част от тях с експортна насоченост и висока икономическа ефективност (дори и в трудните години на прехода), а за Ботевград с конкретно отношение и финансово участие в сферата на образованието, здравеопазването и спорта. Някои биха казали: “И какво от това? Това е минало!“. Но тук става дума за онази историческа памет, която трябва да се съхрани и предаде на поколенията, защото всичко това е част от кармата на града. Знаем, че уважавайки миналото си, можем да разчитаме и на добро бъдеще. А зад всичко това стоят хора, които с голям ентусиазъм са преминали през различни ситуации, преживявайки предизвикателства и научили своите уроци, за да продължат напред. 


И понеже имаме поводи за размисъл (45 години от производството на първия тапет, 70 г. от рождението на Данчо Доганов и Петко Данчев и т.н.) и оттук целта е да съберем архивни материали, реквизити, документи - споделени спомени, които да се съхранят в музея. 


Например малцина знаят, че първият директор на завода за тапети е уважаваният ботевградчанин инж. Стоян Клюнков, че микробиалното производство е създадено преди тапетите и впоследствие е присъединено на регионален и ведомствен принцип.


Второто е да си поговорим за преживяното и да си спомним за тези, които вече не са между нас. Да им благодарим, че са били част от живота ни. В заключение подчертаваме, че всичко това не е носталгия по миналото или подхранване на егото, а че приемаме промените като част от прехода, като благодарим на тези, които развиха някои производства, и не виним онези, които не успяха.


От организаторите 


Покана за работили, свързани и интересуващи се от историята на  Пластхим - Ботевград


„ХОРА, СЪБИТИЯ, ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА“


Програма


15 ноември 2019г. 


-Документална изложба и среща –разговор


в Исторически музей Ботевград от 17:00 часа


Ако някой разполага с архивни материали по темата, ще се радваме до края на месец октомври да ги предостави на музея!


-Вечеря:


в хотел-ресторант „Ботевград“ от 19,00 часа 


17 ноември 2019г. 


-Турнир по тенис на маса в памет на Данчо Доганов - ПГТМ“ Христо Ботев“ Ботевград от 09:00 часа


За информация и записване:


Иванка Иванова – 0887953509


Снежана Иванова-0889431901


Кристина Павлова-0899310964


Цеца Стоянова-0888174433


Теменужка Данчева-0893468491


Йонка Денкова- 0898434012