Стана традиция църквата „Свето Възнесение Господне“ в Ботевград да организира тържествено честване на празника Въведение Богородично, който се отбелязва и като Ден на християнското семейство и християнската младеж.  На 21 ноември вечерта храмът  се изпълни с деца, които взеха участие в празничната програма под наслов „Всички добродетели се възпитават в семейството“. 


Дошлите в Божия дом бяха приветствани от Елисавета Митушева – член на църковното настоятелство при манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ в Зелин и председател на местната организация „Сила на духа“ към Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Тя обърна внимание, че на този ден традицията е родители и деца да отиват заедно на църква.   


„Радостни сме от факта, че  някои училищни директори са постъпили разумно, като са убедили учители, а те, от своя страна, родители, че децата трябва да изучват вероучение. Не може без вяра! Българският народ се е съхранил благодарение на вярата и на книжовната дейност в манастирите“, каза още в приветствието си Елисавета Митушева, след което предостави думата на архиерейския наместник.


Отец Борис изрази радостта си, че за втора поредна година тържеството се провежда в Божия храм. „Всички семейства, които считат себе си за християнски, идват в храма заедно със своите деца. И така тук, в храма, както сега сме се събрали, ние сме едно голямо християнско семейство. И да изпълним, както Света Богородица и нейните родители Йоаким и Анна, това което сме длъжни като християни – да се помолим на Бог да дава здраве на нашите семейства и те да бъдат сплотени“, каза архиерейският наместник.


Отец Борис разказа на присъстващите за празника Въведение Богородично. Той ги призова да се борят за своите начинания, да намират време за общуване в семействата си,  да се ръководят от божиите заповеди, да почитат ближните си, да не се увличат от материалните неща, които носят трайно щастие, да си помагат, да бъдат по-добри един към друг, да намират време да поговорят помежду си. В края на своето слово той благодари на директорите и учителите  за това, че са подготвили децата за участието им в празничната програма. Тя бе изпълнена със стихове, песни и есета за доброто и семейството.