Учителите по английски език Мая Стаменова и Румяна Вутова взеха участие в двуседмичен курс на тема „Как най-пълноценно да използваме приложения, таблети и социална медия в класната стая”. Обучението се проведе в периода от 28.09 до 12.10.2019г., в Дъблин, Ирландия.


Семинарите включваха дискусии, забавни ролеви игри, интерактивни методи на преподаване. Целта на курса бе да се представят нови методи на преподаване и чрез иновативни техники да се подобри и разнообрази преподавателската им работа и да се повиши мотивацията им за изучаване на чужд език. Завърнахме се обогатени с много нови идеи и методи за преподаване в училище, разнообразни материали, занимателни приложения и програми, така че класната стая да бъде превърната в център на креативното мислене. В обучението участваха и колеги от Румъния, Гърция, Италия и Германия, с които ще останем приятели и се надяваме на съвместни бъдещи проекти с тях.
За тези две седмици посетихме много забележителности, като катедралата Свети Патрик, колежът „Тринити”, замъкът на Дъблин, Темпъл бар, паркът Сейнт Стивънс Грийн и много църкви и катедрали.
Участието ни в това обучение беше  едно невероятно преживяване, което винаги ще остане в сърцата ни.
Учителят по английски език Венцислав Вълов сподели:
“От 12 до 26 октомври бях в Малта.
Между 14 и 25.10. взех участие в курса „Дигитални технологии в класната стая – за напреднали“, организиран от EASY School of Languages, Valletta, Malta. Лекциите и упражненията се водеха от Норман Ч. Бордж, дългогодишен училищен и университетски преподавател по английски и дигитални технологии, член на Асоциацията за развиващо обучение на щата Мериленд, САЩ.
Наученото от него ще ми помогне да подобря уменията си за създаване на интерактивни уроци чрез използване на он-лайн и оф-лайн средства и приложения; учебни игри.
 Запознахме се подробно и практически с Padlet, Tricider, Mentimeter, Wordle, Wordclouds, Hot Potatoes, Aurasma, Kahoot! Bitly, QR кодове и мн. др.
Посредством TED-Ed се научихме да създаваме и редактираме видеоуроци.
Наясно сме как да използваме преносими приложения, ако временно не разполагаме с Интернет връзка.
Доста поработихме върху облачните технологии – чрез Google Drive, Google Forms, Google Classroom, Google Sites.
Успяхме да направим собствени блогове. Това ще ни позволи да създадем собствена виртуална среда за обучение PLN (Personal Learning Network).
Малка част от придобитите знания вече използвам. Учениците определено са доволни.”
Текст и снимки: Румяна Вутова