Излезе от печат новата книга на Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев“ - Ботевград – „Памет“. Тя ще бъде представена на 02.12.2019 год. от 18.00 часа в малкия салон на читалище „Христо Ботев 1884“. На тържеството ще присъства поетесата Надежда Захариева - гл. редактор на книгата.


Съпругата на един от най-четените български поети – Дамян Дамянов, ще направи резюме на сборника с нейните впечатления от работата на авторите.


Според Надежда Захариева, тази книга смело може да се нарече - Урок по родолюбие, а нейните автори - съвременни български будители. 


Книгата е издадена с финансовата помощ на инж. Калин Тодоров Божилов, който също ще присъства на премиерата в Ботевград. Съставител е Симеон Ангелов – зам.-председател на Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев“. Автори на поетичните са творби са литературните творци – членове на Дружеството. Редактори са Надежда Захариева, Симеон Ангелов и Светла Бенчева, която също е член на организацията.   


„Само времето ще покаже дали сме се справили със задачата да събудим патриотизма на младото поколение, но със сигурност сборника има и общообразователна функция - не само за подрастващите, но и за по-възрастните читатели. Няма съмнение, че история и литература могат да вървят ръка в ръка – още повече с поезията. Та нали най-кратката и концентрирана история е едно поетично произведение“, сподели Симеон Ангелов. -Според мен / макар и силно казано/ тази книга няма аналог в нашата литература и с това си качество тя е още по-ценна. Въпреки че не сме създали портрети на много други бележити българи, ние се опитахме да върнем спомена и да отдадем почит на представените от нас емблематични личности от нашата далечна и близка история. Опитахме се да пресъздадем историята през погледа на поетите. Нали навремето самият Бертолт Брехт беше казал: „Никой няма да пита какво е било времето, а защо са мълчали поетите му.“. В сборника сме включили и нашия патрон Стамен Панчев. Така се опитахме да създадем  мост между минало и настояще, защото за да е жив един народ, той трябва да знае и почита своята истинска  история“ - добави Ангелов.


Представянето на книгата „Памет“ се посвещава на празника на Ботевград – 29 ноември, когато се навършват 142 години от освобождението му от турско робство, и на 140-тата годишнина от рождението на Стамен Панчев, която ще честваме на 16 декември.  


Публикуваме стихотворението, дало заглавието на сборника: 


 


Престраших се от тебе живот.


Страдах в твоите обръчи остри.


Бях богат, а живях като скот,


с остри зъби отчаяно постех.


 


Вече знам дързостта ти нетленна.


Вече знам, че си крехък и болен.


Ти угасваш без нас неизменно -


най-безкръвен, без вяра и корен.


 


Само с нас си във времето силен.


И макар че мълвиш за смъртта,


престраших се от твоето жило.


Ето третият свят - паметта!


Дечко Йорданов