Днес Ботевград празнува 142 години от освобождението си от османско иго. Тържествената програма по този повод започна с традиционно издигане на трибагреника под звуците на българския химн и на знамето на Ботевград. На тържествената церемония присъстваха президентът на България Румен Радев, кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, Ловчански митрополит Гавриил, народният представител от 26 МИР Лало Кирилов, председателят на ОбС Ботевград Илин Черняшки и други официални лица. Преди това държавният глава и кметът на Ботевград се поклониха и поднесоха цветя пред паметниците на Христо Ботев и Васил Левски.


Тържественото шествие тръгна към Паметника на свободата, където също бяха поставени цветя в знак на преклонение пред подвига на воините, дали живота си за освобождението на Ботевградския край.


На този ден празнуваме свободата, която отвоювахме и отстоявахме ден подир ден. Празнуваме съхранението на нашата индивидуалност, неприкосновеност и независимост, за да живеем достойно в обществото, като пълноценни личности. Тези думи прозвучаха от празничната трибуна. Талантливата Иванина Иванова изпълни популярната българска песен „Пътнико свиден“, която бе поздрав за всички присъстващи. 


Думата бе предоставена на домакина на събитието – кмета Иван Гавалюгов, който поздрави своите съграждани с Деня на Ботевград. 


„Гордост, дълбока признателност, родолюбие – това са най-силните чувства, които изпитва всеки истински българин, когато погледне назад, към онези тежки, но славни години от нашата история. История, която разказва за един корав и смел народ с изключително силен дух и непоклатима вяра, отстояла на бурите и ураганите на времето, и извоювал своята свобода и достойно място под слънцето. 


Историческата памет за онези трудни, но славни времена, е изворът, от който и днес черпим вяра, сила и самочувствие на народ, преминал през тежките изпитания на времето, но запазил своята идентичност, своя език, бит, култура и вековни традиции. 


Уверен съм, че и днес в този град и в тази държава живеят хора, притежаващи морала, волята, куража и свободния дух на онези истински българи. Благодарение на своето силно чувство за справедливост и непоклатима вяра в доброто, благодарение на своята жертвоготовност и най-вече благодарение на своята силна любов към род и родина, преди 142 години нашите предци, онези истински българи, разкъсаха оковите на вековното робство, отхвърлиха чуждото влияние и донесоха свободата в нашия роден край. 


Затова днес честитя Деня на освобождението на свободен от чужда зависимост Ботевград!


Скъпи съграждани, бъдете най-вече здрави, но и все така борбени, и непреклонни! Носете и пазете свободния дух на истинските българи! Честит празник!“, каза в поздравителното си слово Иван Гавалюгов.      


Денят 29 ноември е обявен за официален празник на Ботевград с решение №250 от 15 ноември 2012 година на Общински съвет Ботевград.