Наближава един от хубавите християнски празници - Никулден, който честваме на 6 декември. Според традицията, на този ден за трапезата се приготвят рибни ястия. И тази година, в навечерието на празника, ботевградският пазар изобилства от различни видове риба. Цените не се различват съществено от миналогодишните, показа наша проверка. Дори при някои видове се наблюдава намаление от 0,50 до 1,50 лева.


Традиционният никулденски шаран се продава на цена от 5,50 до 7 лв/кг, видя наш репортер.


Най-евтината риба си остава каракудата – около 2.80 лева за килограм, а най-скъпи са ципура и лаврак, които се предлагат на цени между 13 и 14 лева за килограм.


Ето и цените на други видове риба, които се продават на местния пазар: сьомгова пъстърва – 13 лв/кг; сом – 10 лв/кг; хек – 7 лв/кг; лин – 10 лв/кг; сафрид – 7 лв/кг; бяла риба – 10 лв/кг; толстолоб – 3 лв/кг; толстолоб на шайби – 5.80 лв/кг; филе от толстолоб – 7.80 лв/кг, пъстърва - 9,20 лв/кг; сьомгова пъстърва – 13 лв./кг; паламуд - 10,50 лв/кг; сафрид - 7 лв/кг; щука – 9 лв/кг и амур - 6 лв/кг.


За улеснение на домакините, някои местни ресторанти приготвят пълнен печен шаран за вкъщи, но само по предварителна заявка, Цената е около 12 лева за килограм.


Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба:


Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.


Българската агенция по безопасност на храните призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.


При съмнения за нередности или за безопасността на храната потребителите могат да подават сигнали онлайн през сайта на Агенцията или на телефон 0700 122 99.