Районен съд – Ботевград прие за основателно искането на Районна прокуратура – Ботевград и наложи постоянна мярка  „задържане под стража“ на 48-годишния Румен Петков – Джаза, който на 7 декември вечерта, минути след запалване на коледните светлини на елхата, нахлу с автомобил в центъра на Ботевград, застрашавайки живота на много хора и причинявайки материални щети на общинско и частно имущество.


Служебният защитник на обвиняемия поиска по-лека мярка – „домашен арест“, като посочи, че същият е с по-ниска степен на общественa опасност и има желание да възстанови имуществените вреди. Представена бе разписка за частично възстановяване на щетите. Адвокатът пледира, че обвиняемият има постоянен адрес в село Трудовец и няма опасност да се укрие. 


Румен Петков също поиска по-лека мярка. Той се извини и заяви, че не е действал умишлено. 


Съдът прие, че деянието, извършено от обвиняемия, е с изключително висока степен на обществена опасност, предвид обстоятелството, че е извършено на обществено място в присъствието на много хора, включително деца, които са били застрашени от действията му и безразсъдното му и агресивно поведение и които по една случайност не са попаднали в обсега на управлявания от него автомобил.  


Правораздавателният орган се произнесе, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие от наказателно преследване или да извърши престъпление, като се позова на свидетелски показания за начина му на живот и честата промяна на адресите, на които пребивава. Освен това Съдът взе предвид обремененото съдебно минало на Румен Петков. Той е осъждан за престъпления от общ  характер с влезли в сила присъди и вече му е било наложено наказание „лишаване от свобода“.  


Настоящото престъпление е извършено в условията на повторност. Реалната опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление се предполага по силата на закона, посочи още Съдът. 


Мъжът е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 325, ал.4 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до пет години. 


Румен Петков ще бъде настанен в следствения арест на ул. „Г. М. Димитров“ в София.  


Определението на Районен съд - Ботевград подлежи на обжалване в тридневен срок, считано от днес, пред Софийски окръжен съд.