Пътуващата експозиция „Тютюн, енфие & сие” е част от популярната поредица „Пороците“, която се представя от Исторически музей – Горна Оряховица. Експозицията съдържа три мобилни колекции - „Алкохол &Амбалаж“, „Тютюн, енфие &сие“ и „Захар, кафе &сие“. Всяка една от тях запознава с популярните човешки изкушения – захар, кафе, алкохол и тютюн,  като проследява тяхното производство и консумация в края на XIX и началото на XX век в Горна Оряховица, където по това време е имало 5 тютюневи фабрики, захарна фабрика и пивоварна. Две от тези атрактивни колекции вече бяха представени в ИМ-Правец. 


Ред е и на последната изложба от поредицата под наслов „Тютюн, енфие &сие“. Официалното откриване ще се състои на 13 декември от 17:30 часа в Исторически музей – Правец. 


Експозицията представлява своеобразен разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости. В експозицията са представени различните начини за употреба на тютюна – дъвчене, смъркане, пушене. Съществена част от изложбата са дарения на горнооряховчани, включително цели колекции от табакери, запалки и кибрити. Илюстративни табла показват архивни фотографии, свързани с производството и потреблението на тютюна в България, както и парадоксални реклами на порока.


Изложбата ще остане в Правец до края на месец януари. Заповядайте!