Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Можем да го определим и като Празник на бъдещето на Родината ни, защото е свързан с най-тайнственото и съкровено желание на всяка жена да има своя рожба. Докато има такива празници, ще я има и България.
Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.
В Етрополе е на 21 януари и винаги в Акушеро-гинекологичното Отделение на местната болница.
Не беше пропуснат и тази година. На почит беше малкият Алекс. Неговите щастливи родители Виктория Тодорова и Марин Петков, и целият екип на отделението. Уважиха ги Росица Христова и Станка Димитрова – заместник-кметове на Общината, Росица Иванова – началник-отдел „Социална политика, спорт и туризъм“, д-р Цено Глогов - управител на "Медицински център-I Етрополе" и Цонка Крачунова – председател на Сдружението на жените-социалистки в Етрополе.
Гостите зарадваха работещите с белите престилки с много цвeтя и приветствени думи. Младото семейство и най-вече виновникът за празника, получиха много подаръци и цветя от името на кмета Димитър Димитров, от ръководствата на Болницата и от център І, от Сдружението на жените-социалистки, от децата и от самото отделение.
Най-скъпи измежду гостите бяха малчуганите от ДГ „Слънчице”, които отбелязаха празника с подходяща и по детски поднесена програма: празнични песнички, танци и импровизации със сцени от лекарската професия.
При откриване на тържеството, д-р Галя Василева– управител на МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев”-Етрополе ЕООД, каза: „Уважаеми лекари и акушерки, скъпи гости, днес празнуваме Деня на родилната помощ, известен по стара традиция като Бабинден и празник на акушери и гинеколози. Това са хората, които в един от най – съкровените моменти, какъвто е раждането имат високо отговорната задача да съхранят и опазят живота на новородените и техните майки.
Да помогнеш в чудото на раждането на един нов живот не е просто  професия, това е житейско призвание. То изисква не само висок професионализъм, но и съпричастност, сила, умения вдъхващи вяра и надежда. Наградата за вашия труд намира израз в чакания първи детски плач и първата среща на майка и рожба.
Всеки Ваш работен ден се превръща в ярък спомен, изпълнен с искрена благодарност и дълбоко уважение в съзнанието на хиляди родители, сбъднали с Ваша помощ мечтата да имат дете. 
Пожелавам  Ви сила, за да продължавате да следвате своето призвание, да дарявате живот. Нека отделението да е пълно със здрави бебета и майки, а топлината в детските очи и благодарността на щастливите родители са признание за Вас.
На Вас, баби и майки пожелавам здраве и щастие, озарено от детски усмивки. Щастлива съм да бъда сред Вас, на един от най-светлите и красиви празници – Денят на родилната помощ.
Честит празник! Бъдете живи и здрави!“ 
Поздравителен адрес по повод Бабин ден имаше и от кмета на Община Етрополе. Поздравления поднесоха д-р Цено Глогов и Цонка Крачунова. 
Поводът и мястото бяха подходящи заместник-кметът Христова да сподели важна новина за МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев”-Етрополе: от кабинета на министъра на здравеопазването са уведомили Община Етрополе, че във връзка с искане за предоставяне на оборудван автомобил за болницата, такъв ще й бъде предоставен чрез Общината. 
От своя страна д-р Василева допълни, че са се включили в акцията „Капачки за бъдеще“ и ще бъдат дарени 6 броя нови легла за новородени и 2 броя лампи /кокичета/.
Както вече споменахме, че най-важните гости - децата от ДГ „Слънчице със своята невинност, талант и доброта превърнаха деня в чист и цветен празник. Чаровните орисници пожелаха на малкия Алекс да бъде здрав, щастлив и да бъде гордост на родителите си.


Текст и снимки: Христо Христов