По стародавна традиция, на вчерашния последен неделен ден на месец януари /26 януари/ бог Сабазий слезе със своята свита от връх „Свети Атанас” над Етрополе и отправи своя благослов към града и неговите жители за доброта, благоденствие, мирен и благодатен живот.
Централният площад беше пълен с народ. Не бяха малко членовете на десетките туристически дружества от цялата страна, та дори и от Северна Македония. По-нетърпеливите бяха дошли почти един час преди определеното начало в 14:30 часа.
Бог Сабазий и придружаващите го свита беше посрещнат пред читалището с приветствие от заместник-кмета Станка Димитрова.
Със свое своеобразно приветствие със залпови изстрели го посрещнаха и участниците в  представителната група на клубовете „Традиция” от Етрополе и Тетевен
След разменените приветствие и благослов към хората, започна народното веселие. За него се погрижиха момчетата от Етрополската духова музика. Вероятно заради хубавото време, но най-вече и заради самия празник, на площада отдавна не се е извивало такова голямо хоро.
В такива моменти хората се събират на едно място, за да се забавляват заедно, а това беше един от най-етрополските празници в културния календар на града и общината.